Fatima en haar vriendinnen zijn echt gaan leven

Hanco Kolk tekent zes dagen per week de strip Single.

Eens per week gaan Peter de Wit (1958) en Hanco Kolk (1957) samen uit lunchen, afwisselend in Amsterdam (de woonplaats van De Wit) en Rotterdam (Kolk). Tijdens zo’n lunch bedenken ze dan minstens zes afleveringen van Single, de strip die ze samen schrijven en die door Kolk wordt getekend (De Wit maakt ook Sigmund, voor de Volkskrant). Single wordt dagelijks gepubliceerd in AD, Het Parool en nog een aantal regionale kranten, samen goed voor twee miljoen lezers.

Dat Fatima en haar vriendinnen, de hoofdfiguren van Single, niet alleen voor haar bedenkers, maar ook voor heel veel van die lezers „veel meer dan een grapje” zijn geworden, merkten Kolk en De Wit toen ze in februari bedachten dat ze die lezers om advies zouden vragen over het romantische dilemma waarin ze Fatima hadden gemanoeuvreerd. De vele reacties maakten duidelijk dat Fatima ook voor het publiek echt was gaan leven.

„Dat we ontdekten dat we met veel van onze lezers afzonderlijk een band hadden, was voor ons het hoogtepunt van het jaar”, zegt Kolk.