Energiebedrijven weren risicoklant met hoge borgsom

Sommige energiebedrijven vragen nieuwe klanten een waarborgsom tot wel duizend euro. Dat bleek vanavond in het consumentenprogramma Kassa. Het gaat om mensen die schulden hebben of een betalingsrisico zouden vormen.

Voor de kust bij Egmond aan Zee, tussen de 10 en 18 kilometer uit de kust, ligt het eerste Nederlandse windmolenpark in zee. Bij mooi weer zijn de turbines vanaf het strand te zien. Foto ANP / Koen Suyk

Sommige energiebedrijven vragen nieuwe klanten een waarborgsom tot wel duizend euro. Het gaat om mensen die schulden hebben of een betalingsrisico zouden vormen. Volgens de wet mogen energiemaatschappijen geen mensen weigeren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit stelt een onderzoek in. Dat bleek vanavond in het consumentenprogramma Kassa.

Bijna alle energiemaatschappijen onderzoeken via een extern onderzoeksbureau of nieuwe klanten kredietwaardig zijn. Op basis van de uitkomst hiervan kan hun worden gevraagd een borg te betalen voordat ze worden aangesloten.

“Mensen mogen wettelijk niet uitgesloten worden van warmte en andere nutsvoorzieningen”, zei een woordvoerder van de branchevereniging van schuldhulpverleners (NVVK) in de uitzending. “Wanneer ze zulke enorme bedragen vragen die vooraf betaald moeten worden is dan natuurlijk ook een vorm van afwijzen.”

Energiebedrijven zitten zes maanden aan klant vast

Directeur van Budget Energie Sjef Peeraer zei in het VARA-programma dat energiebedrijven in ieder geval zes maanden aan hun klanten vastzitten:

“Wanneer er in die hele periode niet betaald wordt dan kost ons dat al snel achthonderd euro. Wij kunnen het ons als nieuwkomer simpelweg niet veroorloven klanten aan te nemen die slecht betalen.”

Budget Energie, maar ook Oxxio, vraagt mensen met schulden tot achthonderd euro borg. Koploper is Energie Direct, dat duizend euro vraagt. Nuon vraagt mensen met twijfelachtige kredietwaardigheid vanaf 1 januari een borgsom. Essent is ermee gestopt. De Nederlandse Energie Maatschappij vraagt 180 euro en Greenchoice en Eneco vierhonderd euro.