Egyptische vicepresident vertrekt op tweede dag referendum grondwet

Egyptische vrouwen staan in de rij om hun stem uit te brengen tijdens het referendum over de nieuwe grondwet. Foto AP / Khalil Hamra

De Egyptische vicepresident Mahmoud Mekki heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie vanmiddag bekendgemaakt. Het vertrek van Mekki komt op dag twee van het omstreden referendum over de nieuwe Egyptische grondwet.

Mekki lijkt te zijn opgestapt uit onvrede over het beleid van Morsi. In een op de staatstelevisie voorgelezen verklaring zegt Mekki dat hij eigenlijk vorige maand al wilde opstappen, maar dat “gebeurtenissen” hem dwongen aan te blijven. Hij zegt nu dat het werk van politicus niet goed past bij zijn oorspronkelijke beroep van rechter.

Bemiddelaar Mekki deed handreiking aan oppositie

De vicepresident nam als onafhankelijke zitting in de nieuwe regering van president Morsi en stond bekend als een vertrouweling van de president. Zo speelde hij een belangrijke rol in gesprekken met leiders van de oppositie die tot een oplossing van de politieke crisis over de grondwet moesten leiden.

Mekki fungeerde als bemiddelaar in de crisis en deed verschillende pogingen de grote onvrede bij de oppositie weg te nemen. Zo heeft hij onder meer voorgesteld om te praten over tien omstreden artikelen in de nieuwe grondwet, maar wel nadat de grondwet is goedgekeurd in het referendum dat vandaag en vorige week wordt gehouden.

Verwachting is dat grondwet wordt goedgekeurd

Het lijkt er inderdaad op dat Egypte ‘ja’ gaat zeggen tegen de nieuwe grondwet, ondanks tegenstand van de voornamelijk liberale en christelijke oppositie. Analisten verwachten dat de Egyptenaren ook vandaag voor de grondwet stemmen, omdat in de districten die stemmen vooral (conservatieve) moslims wonen. Bovendien willen de meeste mensen dat er een einde komt aan de politieke onrust.

Volgens onofficiële resultaten heeft 57 procent van de stemmers vorige week bij de eerste ronde voor de grondwet gestemd. De opkomst was laag: 33 procent. De oppositie zei dat het referendum oneerlijk verliep en dat de eerste stemronde moet worden overgedaan. Maar een onafhankelijke commissie zei geen onregelmatigheden te hebben waargenomen.