Egypte stemt vandaag over de grondwet, ‘ja’ is de verwachte uitkomst

Mensen wachten in de rij bij een stembureau in het zuiden van Kairo. Foto Reuters/ Khaled Abdullah

Egyptenaren gaan vandaag naar de stembus in de tweede ronde van het referendum over de omstreden grondwet. Hoewel de oppositie campagne heeft gevoerd voor een ‘nee’, wordt verwacht dat ook vandaag een meerderheid voor de grondwet zal stemmen.

Volgens onofficiële resultaten heeft 57 van de stemmers vorige week zondag bij de eerste ronde voor de grondwet gestemd. De opkomst was laag: 33 procent. De oppositie zei dat het referendum oneerlijk verliep en dat de eerste stemronde moet worden overgedaan. Maar een onafhankelijke commissie zei geen onregelmatigheden te hebben waargenomen.

Ook een coalitie van mensenrechtenorganisaties vindt dat de eerste ronde moet worden overgedaan omdat waarnemers “duizenden” onregelmatigheden hebben vastgesteld, schreef onze correspondent Gert van Langedonck in NRC Handelsblad:

“Omdat een deel van de rechters het referendum boycotte, was er vaak onvoldoende gekwalificeerd toezicht aanwezig in de stemlokalen. De Moslimbroederschap bestrijdt dat. Gehad el-Haddad, een adviseur van president Morsi, zei op Facebook dat „de lange rijen bij de stemlokalen” en de „significante opkomst” aantonen dat de Egyptenaren „ervoor hebben gekozen hun meningsverschillen te regelen via de stembus”.”

De stembusgang vorige week In Beeld:

[inbeeld]

Vandaag wordt ook ‘ja’ verwacht

Analisten verwachten dat er vandaag ook een ‘ja’ uit de stemming zal komen, omdat in de districten die stemmen overwegend islamieten wonen. Bovendien stemmen veel Egyptenaren voor de grondwet simpelweg omdat ze de onrust van de afgelopen jaren zat zijn.

Volgens aanhangers van de islamitische president Mohammed Morsi is de grondwet van groot belang om van Egypte een echte democratie te maken. Volgens hen zorgt de grondwet voor stabiliteit en herstel van de economie. Maar volgens tegenstanders komt de grondwet niet op voor de rechten van Christenen, die zo’n tien procent van de bevolking uitmaken, en vrouwen. De wet is goedgekeurd door een fundamentalistische meerderheid. Daarom is de grondwet omstreden.

Protesten lopen geregeld uit op geweld

Bij protesten in Kairo deze maand zijn ten minste acht mensen omgekomen, schrijft Reuters. Gisteren braken gevechten uit tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi in Alexandrië, de tweede stad van het land. Ze gooiden stenen naar elkaar en bussen werden in brand gestoken.

Als de grondwet erdoorheen komt, worden er binnen twee maanden parlementsverkiezingen gehouden. De officiële resultaten worden maandag verwacht.

    • Mirjam Remie