Een viool rechts vasthouden? Nee toch! Het lag niet aan de les, maar aan de spiegel

Het onderschrift bij de foto van Muziekschool Opmaat in Vlaardingen luidt dat een mevrouw „vioolles geeft” (Laat de kinderen weer zingen!, 10 december).

Daar geloof ik niets van! Zowel de lerares als de beide leerlingen op de foto houden de viool vast met de rechterhand en onder de kin op de rechterschouder. Als 69-jarige oud-amateurviolist heb ik dat nog nooit gezien; de viool hoort met de linkerhand op de linkerschouder te worden gehouden. De lerares houdt bovendien de hals van de viool vast met gebogen pols. Die moet gestrekt zijn, zoals een leerlinge laat zien.

Als deze foto geënsceneerd is, protesteer ik als lezer tegen deze misleiding. En als deze foto wel ‘echt’ is, zij het in spiegelbeeld afgedrukt, verdient een school met zo’n lerares te worden gesloten.

O.L.E. Jongmans

Wateringen

Er kwamen meer brieven over deze foto, lezers van de krant zijn dus niet te ‘misleiden’ als het om vioolspel gaat. Maar van misleiding was hier dan ook geen sprake: de foto was niet in scène gezet en ook niet in spiegelbeeld afgedrukt, zoals de lezer vermoedt.

Hij was genomen in een spiegel.

Chef fotoredactie Evert Hermans licht toe: „Als je goed kijkt, kun je zien dat de fotograaf een spiegel heeft gefotografeerd waarin je de muzikanten ziet. Zoiets maakt de foto wat artistieker, spannender. Maar ik geef toe, de foto is wel erg bijgesneden waardoor het minder opvalt dat het een spiegel is.” De foto stond eerst breder op de pagina, en dat was duidelijker.

Hermans: „Fotografen fotograferen wel eens vaker iemand in een spiegel, een klassieker is een portret van iemand zodat je hem twee maal ziet. Normaal kan je het uit een foto opmaken, in dit geval is het veel lezers helaas ontgaan.”