Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

COC wil actie Timmermans na ‘verbijsterende’ uitspraken paus

COC Nederland noemt de recente uitspraken van de paus over homoseksualiteit “verbijsterend en liefdeloos”. De homobelangenorganisatie pleit ervoor dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept en het Vaticaan zijn bijzondere status bij de Verenigde Naties verliest.

Foto AFP / Alberto Pizzoli

COC Nederland noemt de recente uitspraken van de paus over homoseksualiteit “verbijsterend en liefdeloos”. De homobelangenorganisatie pleit ervoor dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept en het Vaticaan zijn bijzondere status bij de Verenigde Naties verliest.

Paus Benedictus XVI zei gisteren in zijn kersttoespraak dat homo’s de rol die God hun heeft gegeven manipuleren, waarmee ze “de essentie van het menselijk wezen’ zouden vernietigen. De kerkvorst sprak dit jaar vooral over het uitdragen van ‘gezinswaarden’. De paus had onlangs al gezegd dat het homohuwelijk een bedreiging is voor de wereldvrede.

“In plaats van een boodschap van vrede en liefde, kiest de paus in deze kersttijd voor een frontale aanval op homoseksuele vrouwen en mannen”, fulmineert COC-voorzitter Tanja Ineke vanmiddag in een verklaring over de “kwetsende” uitspraken.

Timmermans: homohuwelijk toont respect voor unieke mens

Het COC vraagt Timmermans om de nuntius, de ambassadeur van de paus in Nederland, te ontbieden en hem om opheldering te vragen over de pauselijke uitspraken. De minister maakte zijn positie gisteren al duidelijk op Facebook:

“Het burgerlijk huwelijk openstellen voor mensen van gelijk geslacht is niets meer of minder dan respect voor de unieke mens.”

Verder zou het Vaticaan als het aan het COC ligt niet meer aan vergaderingen van organisaties als de Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten kunnen deelnemen, aangezien die positie geregeld wordt gebruikt voor het torpederen van voorstellen die de mensenrechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders beogen te verbeteren.