Beyonce, Jamie Foxx en John Legend steunen campagne voor guncontrol

Hoeveel schietpartijen moeten er nog komen? Nu is het genoeg geweest, zeggen Amerikaanse sterren zoals Jennifer Aniston, Chris Rock en Beyonce in dit spotje. Ze willen een strengere wapenwetgeving.

Hoeveel schietpartijen moeten er nog komen? Nu is het genoeg geweest, zeggen Amerikaanse sterren zoals Jennifer Aniston, Chris Rock en Beyonce in dit spotje. Ze willen een strengere wapenwetgeving.

Het spotje is onderdeel van de campagne Demand A Plan, opgezet door de burgemeester van New York Michael Bloomberg. Op de website kunnen Amerikaanse symphatisanten concrete actie ondernemen, zoals de president mailen, of een senator bellen. Met de boodschap: reguleer de vrije wapenwetgeving.

Al eerder schaarden sterren zich achter de campagne. Woensdag stond er een paginagrote advertentie in the New York Times waarin onder meer Lady Gaga en Arianna Huffington opriepen tot actie.

Verontwaardigde reacties op plan van NRA

Het debat over de wapenwetgeving in de VS is na het gruwelijke bloedbad in Newtown vorige week op volle gang. De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie National Rifle Association (NRA) doorbrak eerder deze week al het zwijgen sinds het drama vrijdag, door te zeggen dat de club bereid is een “zinvolle bijdrage” te leveren om herhaling van “gruwelijke en zinloze moorden” te voorkomen.

Gisteren maakte de club bekend hoe die bijdrage er volgens hen uit moet zien. Op iedere school moeten gewapende beveiligers komen. Dan zouden er veel minder slachtoffers zijn gevallen in Newtown, meent de NRA. Wapens worden onterecht als iets slechts bestempeld en de media dragen daaraan bij. En ook de entertainmentindustrie treft blaam: gewelddadige videogames, clips en films, creëren volgens de organisatie een foutief beeld van het gebruik van wapens.

“Het enige wat een slechterik met een wapen kan stoppen is een goed persoon met een wapen.”

Twitter avatar NRANews NRA News LIVE:”We all understand that our children should be safe in school but it’s also essential that the parents have confidence in that safety.”

Voorstanders van strengere wapenwetgeving reageerden ontzet. Al tijdens de persconferentie. De woorden van NRA’s Wayne LaPierre werden tweemaal onderbroken door boze demonstranten. “De NRA heeft bloed aan zijn handen”, riepen ze, en: “De NRA vermoordt onze kinderen”.

 

Twitter avatar AubreyODay Aubrey O’Day Crazy thing that NRA wants armed personnel at every school.. let’s pay for more guns, but not our teachers salaries. #ConservativePriorities
Twitter avatar EugeneMirman Eugene Mirman Can’t wait for the @NRA plan to curb teen pregnancy by eliminating the sexual music of bands like the Rolling Stones and Jim Morrison.
Twitter avatar MorgonFreeman Morgan Just want to point out the NRA’s plan to stop school shootings is literally the plot of Kindergarden Cop.

Ook vanuit de politiek kwam kritiek op het plan, vooral uit Democratische hoek:

‘Obama moet probleem wapens topprioriteit maken’

Ook Michael Bloomberg vond de oplossing van de NRA voor het wapengeweld maar niets. Hij is altijd een felle voorvechter van wapenregulering in de VS geweest. Als een van de eersten riep hij Obama na het bloedbad in Newtown op wapenregulering “nummer één van zijn agenda” te maken. Die heeft op zijn beurt laten weten snel met concrete plannen te komen om het wapenbezit in de VS aan te pakken.

Twitter avatar MikeBloomberg Mike Bloomberg Instead of solutions to a problem they helped create, the #NRA DC leadership offered a paranoid, dystopian vision of a more violent America.

Voor zijn campagne vond Bloomberg vierendertig nabestaanden van slachtoffers van wapengeweld bereid voor de camera te verschijnen. Een van hen is Tracy Lane, de moeder van een van de slachtoffers die werden vermoord tijdens de schietpartij op de campus in Virginia in 2007. De rest van de filmpjes is te zien op de site van de campagne.

Wapengeweld gaat door…

Ook na het drama vorige week, willen ze bij Slate en bij The Huffington Post benadrukken. Die laatste heeft op de homepage onder de kop ‘To Live and Die in America’ een enorm overzicht van schietpartijen die ná vorige week vrijdag hebben plaatsgevonden in Amerika. Slate heeft in samenwerking met GunDeaths een interactieve grafiek gemaakt van het aantal doden door kogels sinds het bloedbad in Newtown.

…maar daadwerkelijk reguleren is lastig

Hoewel er nu campagne wordt gevoerd voor een strengere wapenwet en veel mensen opstaan tegen de hoeveelheid wapens in de VS is het voor politci lastig om draagvlak te vinden voor strengere regels. De NRA heeft veel macht: onder de vier miljoen leden zijn veel prominente conservatieven. Steun van de NRA is nodig voor Republikeinen (en vaak ook Democraten) die zich verkiesbaar stellen in conservatievere gebieden. Maar ook een meerderheid van de bevolking is tegen strengere regels voor wapenbezit, schreef onze correspondent Guus Valk eerder in NRC Handelsblad:

“Uit een enquête vlak na de schietpartij in een bioscoop in Aurora, afgelopen zomer, bleek dat Amerikanen dergelijke schietpartijen zien als een incident, uitgevoerd door een eenzame gek. Dat, vinden de meeste Amerikanen, is niet te voorkomen door vuurwapens te verbieden. Circa 47 procent van de Amerikanen bezit een of meer vuurwapens, 310 miljoen in totaal. Dat is bijna net zo veel als het totale aantal Amerikanen (314 miljoen).”

    • Mirjam Remie