Broer: ‘Na 105 jaar nu dicht’

Tom de Jong nam in 1971 de textielwinkel van zijn vader over. Hij is de derde en tevens laatste generatie in het bedrijf in Winterswijk, dat volgend jaar april, na 105 jaar, voorgoed sluit.

`Foto David Galjaard

Tom de Jong (65), eigenaar van wat officieel heet ‘Manufacturen- en Confectiemagazijn De Zon’.

„Mijn grootvader begon de zaak in 1908. Op oude foto’s is te zien dat het een chique winkel was. Hoeden, stoffen, Perzische kleedjes, confectiekleding, het was een uitgebreid assortiment. Mijn vader kwam in de jaren dertig in de zaak. Hij zat aanvankelijk, als oudste zoon, op het seminarie, maar dat was toch niet zijn roeping. Toen is-ie in de winkel gekomen. Zelf ben ik in 1971 bij mijn vader gaan werken, na een textielopleiding. Ik had eerst bij V&D in Haarlem en bij het warenhuis Weka in Gelsenkirchen gewerkt om ervaring op te doen.

„In 1958 is de winkel grondig verbouwd. Er kwam zo’n losstaande etalage, waar je omheen kon lopen. Dit was toen de modernste zaak van Winterswijk. Het assortiment is in de loop der jaren veranderd. Met confectie ben ik gestopt toen er twintig jaar geleden steeds meer kledingwinkels kwamen. Ik verkoop nu vooral nachtkleding, ondergoed, linnengoed en schorten. Broekjes met pijp, wollen ondergoed; we richten ons vooral op de 50-plusser. Het wordt steeds moeilijker om dit soort artikelen te krijgen: leveranciers verdwijnen en de vraag ernaar neemt af. Al zijn er hier op het platteland nog wel klanten voor. Mijn opa en vader gingen nog met de bakfiets langs de boerderijen: dan verkochten ze rode zakdoeken, theedoeken, ondergoed. Nog steeds verkoop ik meerdere schorten per dag. Sinds men weet dat ik ermee stop, is het drukker in de winkel. Men koopt nog wat extra, want straks zijn dit soort artikelen nergens meer te krijgen.

„Rationeel gezien is het goed dat ik besloten heb om te stoppen. Ik kon het pand tegen een goede prijs verkopen, aan Coolcat. Ik had nog wel een paar jaar door kunnen gaan, maar een opvolger was er toch niet gekomen. Ik heb geen kinderen en mijn neven en nichten voelden er niet voor. Maar het gaat me niet in de kouwe kleren zitten dat de winkel na 105 jaar dichtgaat.”