Banken: versoepel regels aftrek

Grote Nederlandse banken willen dat de regels voor het aftrekken van de hypotheekrente worden versoepeld. De periode waarover mag worden afgetrokken moet voor nieuwe gevallen worden verlengd naar bijvoorbeeld veertig jaar. Nu is de maximale periode dertig jaar.

Dat bevestigen bronnen bij banken. Het kabinet voert achter de schermen overleg met werkgeversorganisatie VNO-NCW, de vakbonden en bestuurders van de belangrijkste banken over maatregelen tegen de crisis op de woningmarkt. Versoepeling van de hypotheekrenteaftrekregels moet daarvan een belangrijk onderdeel zijn. De ideeën staan haaks op het regeerakkoord.

Afgelopen woensdag voerde het kabinet met VNO-NCW-voorzitter Wientjes en FNV-voorzitter Heerts overleg bij de SER. Daar werd volgens ingewijden het „bouwpakket” voor het aanpakken van de woningmarktcrisis opgesteld. Drie weken geleden was er in het torentje overleg tussen Wientjes, Heerts en premier Rutte. Naar nu blijkt is daar vooral over de woningmarkt gesproken. Twee weken geleden sprak minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) in Den Haag ook met Rabobank-bestuurder Piet Moerland.

Als de hypotheekrente langer mag worden afgetrokken, kan ook de looptijd van hypotheken worden verlengd. Daardoor worden de maandlasten lager. Dat zou vooral starters helpen. Voor hen is het momenteel moeilijk om een huis te kopen. Volgens de banken is het ook logisch dat looptijden van hypotheken langer worden, omdat mensen ouder worden en later met pensioen gaan. De vooruitzichten voor de woningmarkt voor komend jaar zijn slecht.

Donderdag heeft het kabinet eveneens ingestemd met het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden voor starters met perspectief op een inkomensstijging. Starters die binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten, kunnen een ruimere hypotheek krijgen. De maatregel gaat op 1 januari 2013 in.

    • Chris Hensen