Banaanhalingstekens of jeu de bullshit? Het eenwoordgedicht van 2012

Het Woord van Het Jaar (Project X-feest), het mooiste dialectwoord (pieneköttel) en de onjuiste spatie van 2012 (nog nader te bepalen). Aan verkiezingen in de Nederlandse taal is geen gebrek. Toch hadden we deze voor geen goud willen missen: de Grote Eenwoordpoëet Eindejaarsverkiezing.

Dat woord dekt, u raadt het al, precies de lading. In een woord dus. Op dit moment zijn vijfentwintig eenwoordgedichten genomineerd. Een kleine selectie (de rest vindt u hier):

  • desalnietteminderwaardigheidscomplex
  • optelsombrero
  • oorsmeermin
  • bekokstoofpeertje
  • synoniemendalletje
  • jeu de bullshit
  • prostaatgreep
  • artisjokkebrok
  • zonnesteekpartij

Niet elk woordgedicht is geschikt om mee te doen. De Nijmeegse schrijver Willem Claassen is jurylid bij de verkiezing en legde deze week in nrc.next uit hoe zwaar de voorselectie is. Terreurwilg werd niet geaccepteerd, Microskoopzondag wel. “De eenwoordpoëet is erg onvoorspelbaar in welke inzendingen van anderen hij wel en niet accepteert voor zijn oeuvre.”

Dat hele oeuvre is overigens ook op zijn site te vinden (wat dacht u van aanrandgemeente? hertententamen? pauzenummerplaat? uniformulier?). Plus een omschrijving van de vier periodes in het werk van de eenwoordpoëet. Zijn eerste periode was de bijvoeglijk-naamwoordperiode (wereldbelangrijk, puberpopulair). Daarna had hij zijn lettertoevoegingsperiode (schamenleving), en toen kwam zijn naar verluidt meest succesvolle periode: de gouden periode, waarin hij een stap verder ging met woordcombinaties (broccoliliputter). Momenteel zit hij in zijn experimentele periode (een dooie vogel opgooien).

De eenwoordpoëet bij Giel Beelen, niet te beroerd om voor te dragen uit eigen werk (oorsmeermin, prostaatsgreep):

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst De Eenwoordpoeet bij Giel Beelen klik http://t.co/TH43VlnZ beluister 7:00 uur en dan op 21 minuten

In nevelen gehuld

Wie is het nou eigenlijk, die eenwoordpoëet? Tja. Er is eigenlijk maar weinig over hem bekend, staat er op zijn site te lezen. Ook al is zijn oeuvre door literatuurcritici uitgebreid bediscussieerd en geanalyseerd (zie hierboven: de periodes in zijn werk). De figuur is gehuld in mystiek en veel meer dan onderstaande weten we niet over deze talentvolle poëet.

Wel is bekend dat hij op een zolderkamer woont en maar zelden buitenkomt. Wanneer hij ergens wordt gesignaleerd, is hij meestal bezig met voordragen. Sinds enige jaren treedt de Eenwoordpoëet op, maar dat doet hij nooit op afspraak. Onverwacht, onregelmatig en vooral ongevraagd duikt hij op. En altijd in bepaalde cafés. Kleine kroegen zonder ramen, weggestopt in ongure steegjes.

Stemmen op je favoriete eenwoordgedicht kan nog tot en met 30 december. Een dag later wordt het winnende gedicht bekend gemaakt op de site. En als u dan toch bezig bent: laat uw stemrecht, nu het nog kan, ook even gelden over de meest incorrecte spatie van het jaar (rijks museum, lange woordenangst).