Aanhoudend zacht en nat

Zachte oceaanlucht breidt zich vandaag verder over ons land uit. Pas op Tweede Kerstdag arriveert, met een naar west of noordwest draaiende wind, een portie frissere lucht. Naar het zich laat aanzien betekent dat echter niet het begin van een winterse periode.

Vanmiddag is het bewolkt en vanuit het zuidwesten volgt enige tijd regen. De wind is zuidoostelijk en matig, aan de kust (vrij) krachtig. Het wordt rond 5 graden in Groningen tot 10 graden in Zeeland.

Vanavond en vannacht houdt de regen aan. Misschien valt op sommige plaatsen wel 25 millimeter. Met deze hoeveelheid er nog eens bij wordt december 2012 een natte maand. Kerkwerve (in Zeeland) is tot nu toe de natste plek van ons land, met 116 millimeter.

Morgen verloopt opnieuw bewolkt met geregeld regen. Met een naar zuidwest gedraaide wind, die aan de kust af en toe krachtig is, wordt zachtere lucht aangevoerd: de maximumtemperatuur varieert van een graad of 10 op de Wadden tot 14 in Zeeland, Brabant en Limburg. Gebruikelijk voor de tijd van het jaar is een graad of 6.

Maandag en Eerste Kerstdag blijft het veelal bewolkt, met af en toe (lichte) regen. Het blijft zacht, met maandag nog maxima tot 14 graden in Limburg.

Tweede Kerstdag vallen er enkele buien, maar de zon laat zich ook af en toe zien. Het wordt dan rond 7 graden.