Het jaar in dagboeken 9 21 27 38

Elke week vraagt de redactie van NRC Weekend een bijzondere en meestal onbekende Nederlander een dagboek bij te houden, het Hollands Dagboek. Voor u ligt een bijzondere editie van dit dagboek.

In januari vroeg de redactie bekende en onbekende Nederlanders mee te werken aan een jaarboek, in woord en beeld. Politici, wetenschappers, ondernemers, sporters en kunstenaars. Hun belevenissen werden opgetekend door redacteuren, soms in één gesprek, vaak in vele gesprekken en mails verdeeld over het hele jaar. Opgeteld schetsen hun verhalen een persoonlijk beeld van het Nederland van 2012. Verhalen over succes en tegenslag, over vreugde en leed. Verhalen ook over onverwachte wendingen.

Maar wie zouden er in 2012 interessant worden? Voor de sportredactie was het antwoord in januari eenvoudig. De Olympische Spelen stonden op de agenda. Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo zouden dit jaar mogelijk grootse dingen verrichten. En er zou een EK-voetbal zijn. Nog meer gelegenheid voor grootse daden. Bert van Marwijk wilde er in een gesprek met Hugo Camps nog wel even op terugblikken. In kurkdroge zinnen, zonder emotie.

Sommige vakredacteuren bleken feilloos aan te voelen wat er in hun sector omgaat. De boekenredacteur koos A.F.Th. van der Heijden, dit jaar winnaar van vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs. De muziekredacteur ging voor zanger Blaudzun, die al het hele jaar voor volle zalen speelt en opeens in New York mocht optreden. En een wetenschapsredacteur richtte haar aandacht op een man die op zoek was naar het Higgsdeeltje, dat prompt op 4 juli werd gevonden.

Een jonge redacteur had in januari al Badr Hari in het vizier, een toen nog vrij onbekende kickbokser die naar de VS wilde emigreren. Hari ging niet naar de VS, maar werd wel een bekende Nederlander. Een dagboek kwam er helaas niet van. En ook wonderkind Erik van den Boom leek al snel een goede kandidaat. Hij studeerde aan de TU, werkte als dj en was pas vijftien jaar oud. Al tijdens het eerste gesprek bleek dat hij alweer gestopt was met zijn studie. Studeren kostte te veel tijd, zei hij. Zijn dagboek kwam er wel. Een economieredacteur maakte een afspraak met een huizenverkoper in Vaals. Bij aankomst in Zuid-Limburg bleek de kandidaat te gedrogeerd te zijn voor een goed gesprek. Dat dagboek hebben we laten vallen.

De politieke redactie koos voor Diederik Samsom, in januari nog een gewoon Kamerlid voor een partij die er niet zo florissant voor stond. En wie had er buiten Purmerend gehoord van Mona Keijzer? Nu is Samsom leider van een herboren PvdA en Keijzer de nummer twee in een fors gekrompen CDA-fractie. Hun dagboeken illustreren hoe ongelooflijk veel er in twaalf maanden kan veranderen.

    • Peter Vandermeersch
    • Michel Kerres
    • Chef Nrc Weekend