In de stad was ik een kluizenaar

Fotograaf Florian van Roekel ontvluchtte de stad en bouwt een huis van stro.

Sinds 1999 woont fotograaf Florian van Roekel (1980) in Amsterdam, midden in de populaire winkelbuurt de Negen Straatjes. Van Roekel, afkomstig uit een plattelandsdorp, voelde zich er de laatste jaren steeds minder thuis. „De stad was voor mij alleen nog maar een plaats waar je je geld kon uitgeven aan spullen of drankjes. En er waren te veel prikkels. Ik trok mezelf steeds meer terug achter mijn computer: fotoshoppen, Facebookpagina bijhouden. Ik werd een kluizenaar.”

Dit voorjaar won hij op het mode- en fotofestival in het Zuid-Franse Hyères de LVMH digital photography award met zijn afstudeerproject van de KABK in Den Haag, How Terry likes his coffee, een fotoboek over het kantoorleven in Nederland, en eigenlijk ook over zijn eigen leven. „Ik verbeeldde me dat die mensen geen betekenisvol contact konden maken met anderen, en de plek waar ze waren.” De 10.000 euro die hij kreeg, besloot hij aan te wenden voor een project waar hij al een tijdje aan zat te denken: zelf een gebouw neerzetten.

In een bosrijke omgeving in het zuiden van het land bouwen hij en zijn vriendin nu van balen stro een buitenhuis naar eigenontwerp. De vorm die het heeft, drie aaneengesloten cirkels, werd bepaald door de plek, zegt hij.

Van Roekel voelt zich weer prima. „Het geeft voldoening om iets fysieks te doen.”