‘Weer sponsor weg uit wielersport’

Nissan verdwijnt met ingang van komend seizoen van het shirt van de wielerploeg Radioshack-Nissan. Dat meldt de Luxemburgse krant Le Quotidien. Zowel Nissan als de wielerploeg was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De Japanse autofabrikant betaalt nog wel het sponsorgeld voor 2013, maar wil daar geen reclame-uitingen meer voor terug. Radioshack-Nissan is de ploeg van onder anderen Fabian Cancellara en de Luxemburgse gebroeders Schleck. Fränk Schleck testte in de afgelopen Tour de France positief op doping. Hij hoort 30 januari of hij geschorst zal worden.

Het vertrek van Nissan heeft mogelijk ook te maken met de beerput die is opengegaan met het Usada-rapport over het dopingnetwerk rond Lance Armstrong. Teammanager Johan Bruyneel, voormalig ploegleider van de Amerikaan, werd vlak na de publicatie van het rapport al ontslagen bij Radioshack.

Na Rabobank is Nissan de tweede grote sponsor in korte tijd die het wielrennen verlaat. Ook Rabobank betaalt nog voor 2013, maar verbindt zijn naam niet meer aan de ploeg die nu Blanco Pro Cycling heet.

Rabobank stopte in oktober na zestien jaar als sponsor van de grootste Nederlandse wielerploeg, na de onthullingen in het Usada-rapport. Hierin staat dat doping vorig decennium in het peloton alomtegenwoordig was en dat ook een aantal Rabo-renners zich schuldig heeft gemaakt aan dopegebruik.