Weekers betreurt ophef financiering reclamezuil

De Tweede Kamer accepteert de uitleg van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) over een grote reclamezuil met zijn foto.

Den Haag. Die zuil was geen goed idee, zei staatssecretaris Weekers gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. De oppositie had veel vragen over de verkiezingsactie, omdat de financiering onduidelijk was. De actie was mogelijk gemaakt door de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey.

Deze week schreef Weekers aan de Tweede Kamer dat hij niet uit kon sluiten dat de campagne mede gefinancierd was door de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Pol zou Van Rey hebben omgekocht, vermoedt het OM.

„Ik had moeten doorvragen naar de wijze waarop deze campagne-uiting gefinancierd zou worden en naar wie verder betrokken zouden zijn”, zei Weekers gisteren in de Kamer. „Ik had niet alleen beter moeten doorvragen, maar ik had dat ook moeten laten vastleggen.” Maar omdat hij dat niet had gedaan, kon hij nu niet alle vragen beantwoorden, verontschuldigde Weekers zich.

Ook premier Rutte was bij het debat. Dat was pijnlijk voor hem omdat het al de tweede keer was dat de integriteit van een staatssecretaris ter discussie stond. Twee weken geleden moest de PvdA’er Co Verdaas (Landbouw) vertrekken omdat hij als gedeputeerde in Gelderland had gesjoemeld met declaraties. Oppositiepartijen hadden dan ook felle kritiek op Rutte, die tijdens de formatie onvoldoende vragen zou hebben gesteld aan kandidaat-bewindslieden. NRC