Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wapenlobbyorganisatie VS pleit voor bewapende beveiligers op scholen

De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA pleit voor bewapende beveiligers of agenten op alle scholen in de VS. Dat zei vice-president, Wayne LaPierre vandaag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij in Newtown vorige week vrijdag.

epa03515686 A view of a memorial for the children and adults killed last Friday at the Sandy Hook Elementary School shooting, in Newtown, Connecticut, USA, 21 December 2012. 26 people, including 20 young children, were killed last Friday when a gunman entered the school and opened fire before killing himself. EPA/JUSTIN LANE
epa03515686 A view of a memorial for the children and adults killed last Friday at the Sandy Hook Elementary School shooting, in Newtown, Connecticut, USA, 21 December 2012. 26 people, including 20 young children, were killed last Friday when a gunman entered the school and opened fire before killing himself. EPA/JUSTIN LANE Een herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de schietpartij in Newtown vorige week vrijdag. Foto ANP / EPA / Justin Lane

De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie National Rifle Association (NRA) pleit voor bewapende beveiligers of agenten op alle scholen in de VS. Dat zei vice-president, Wayne LaPierre vandaag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij in Newtown vorige week vrijdag.

“Het enige wat een ‘bad guy’ met een wapen stopt is een ‘good guy’ met een wapen”, aldus LaPierre. Volgens de voorzitter zouden er veel minder slachtoffers zijn gevallen bij de schietpartij in Newtown als er op de school wapens aanwezig waren. Daarnaast benadrukte LaPierre dat een wapen vaak onterecht als iets slechts wordt bestempeld. De voorzitter:

“Waarom vinden we het prima dat onze president wordt beschermd door bewapende beveiligers, maar accepteren we niet dat hetzelfde voor onze kinderen wordt gedaan? Op deze manier zijn onze kinderen weerloos tegen monsters met een wapen.”

De media dragen volgens LaPierre bij aan het slechte imago van wapens door onjuiste informatie te verschaffen. Ook de entertainmentindustrie, met haar gewelddadige videogames, clips en films, creëren een foutief beeld van het gebruik van wapens.

Een nationaal beveiligingsprogramma moet volgens NRA voorkomen dat tragische incidenten als in Newtown in de toekomst nog voorvallen. Bij voorkeur gaat een dergelijk programma in januari al van start.

‘NRA doodt onze kinderen’

De persconferentie werd twee keer onderbroken door activisten die hun woede tegen de wapenlobbyorganisatie wilden uiten. “Stop het geweld. NRA doodt onze kinderen. Het geweld begint bij NRA”, scandeerde een man die een spandoek voor zijn gezicht hield.

“NRA heeft bloed aan haar handen”, vervolgde een vrouw enkele minuten daarna. Ook zij protesteerde met een spandoek tegen de wapenlobbyorganisatie.

Bij de schietpartij in Newtown kwamen 26 mensen, onder wie twintig kinderen om het leven. Kort daarna laaide de discussie over wapenbezit in de VS weer op. De NRA is met vier miljoen leden de grootste wapenlobby in de VS, en doneert grote sommen geld aan met name Republikeinse politici.