Waag Society, directeur Marleen Stikker

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Waag Society, directeur Marleen Stikker

Hoe was 2012?

Het was voor Waag Society een overgangsjaar. We moesten ons voorbereiden op 25 procent minder subsidie. Tien procent van onze medewerkers is via natuurlijk verloop weggegaan. We hebben ons meer gericht op Europese partnerschappen.

Hoe wordt 2013?

We hebben net weer drie Designers & Artists 4 Genomics Awards uitgereikt aan teams van kunstenaars en wetenschappers die 25.000 euro krijgen om met levend materiaal te werken aan projecten. Het eindresultaat is volgend jaar in Naturalis te zien. Daarnaast is de Fair Phone die wij hebben ontworpen, het eerste eerlijke mobieltje ter wereld, volgend jaar eindelijk verkrijgbaar.

Wat wilt u nog gezegd hebben?

Schaf het vak CKV niet af als verplicht examenvak! Onze samenleving heeft niet alleen technologie nodig, maar ook creativiteit.