VVD-bestuur wil uitleg Weekers

NOVUM24:WEEKERS:DEN HAAG;20DEC2012-Den Haag : 20 december 2012 Debat in de Tweede Kamer met premier Rutte en staatssecretaris Weekers van Financien, over zijn relatie met de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey. Novum/rr/str.Roel Rozenburg Novum ROEL ROZENBURG

Het hoofdbestuur van de VVD gaat in gesprek met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) over de omstreden donatie die hij heeft ontvangen voor zijn persoonlijke campagne tijdens de laatste Kamerverkiezingen. Weekers kreeg een billboard vergoed van partijgenoot en toenmalig wethouder van Roermond Jos van Rey, die momenteel wegens corruptie in opspraak is.

„Frans Weekers heeft gisteren gezegd dat hij zich niet aan de interne sponsorcode heeft gehouden die VVD-kandidaten voor de Tweede Kamer moeten volgen”, aldus de partijwoordvoerster. In het gesprek zal volgens haar moeten blijken „of de code onduidelijk is en daarom aanpassing behoeft, of dat er problemen zijn ontstaan door de aanpak van Weekers zelf. Het lijkt er overigens op dat het eerder dit laatste is.” Op eventuele sancties tegen Weekers wil zij niet vooruitlopen

De interne sponsorcode waaraan de woordvoerster refereert, beperkt zich tot enkele administratieve regels hoe met giften van donateurs om te gaan. Zo dient een sponsorbedrag boven de 4.537 euro te worden gemeld aan het hoofdbestuur. Het gaat uitdrukkelijk niet om verboden tot sponsoring door bedrijven zoals veel partijen die hebben. De VVD heeft juist een wijdvertakt netwerk van stichtingen die miljoenen euro’s ophalen bij bedrijven. Oud-partijvoorzitter Bas Eenhoorn uitte eerder in deze krant felle kritiek op die „bijzonder intransparante” en „riskante” aanpak.

De Tweede Kamer accepteerde gisteren de uitleg van Weekers. Die ging nogmaals door het stof, nadat hij dat eerder had gedaan in een brief aan de Kamer. Over de donatie van wethouder Jos van Rey zei de staatssecretaris gisteren: „Ik had moeten doorvragen, ik had wat zaken moeten vastleggen en vervolgens zeg ik met de kennis van nu: als ik dat toen had gewogen, had ik beter kunnen zeggen: doe maar niet.” Hij sprak van „harde lessen en ook een wijze les”.

De Kamer geloofde ook zijn uitleg dat er geen verband bestond tussen de donatie en zijn handelwijze in andere dossiers waarbij Van Rey of Roermond waren betrokken.

Oppositiepartijen hadden wel felle kritiek op premier Rutte. Die had volgens de oppositie als kabinetsformateur onvoldoende vragen gesteld aan kandidaat-bewindslieden, zoals aan Weekers en aan staatssecretaris Co Verdaas die onlangs om foute declaraties moest aftreden. Rutte reageerde positief op een aangenomen motie van GroenLinks en D66 om het Handboek voor Bewindspersonen 2010 aan te scherpen waar het gaat om het aannemen van giften.

    • Joep Dohmen
    • Kees Versteegh