Voetballoting doorgestoken kaart?

Het was een kans van 1 op 1.679 en gisteren gebeurde het. De uitslag van de loting voor de achtste finales van de Champions League was exact hetzelfde als die van de proefloting.

Woensdag circuleerde op internet een fragment van Sky Sports van de mock draw, de proefloting van de UEFA. De voetbalkrakers Real-ManUnited en AC Milan-Barcelona deden de liefhebbers al watertanden, maar de kans was klein dat ze elkaar ook bij de echte loting zouden treffen.

Groot was de opwinding toen gisteren één voor één precies dezelfde duels tevoorschijn kwamen bij de door de UEFA rechtstreeks uitgezonden echte loting.

„Bizar toeval”, reageert een UEFA-woordvoerder. „We repeteren veel om fouten te voorkomen. Sky Sports heeft één proefloting uitgezonden. De volgorde waarin de wedstrijden uit de koker kwamen is wél verschillend.”

Wedkantoor William Hill becijferde dat dergelijk toeval 1 op de 1.679 keer voorkomt. Clubs uit één land en uit dezelfde voorrondepoule konden elkaar niet treffen. En de eerst thuisspelende clubs waren al bekend. FC Zenit-Liverpool, het enige Europa Leagueduel bekend uit een proefloting, werd óók echt geloot.

    • Matthijs Keuning