Verbod op downloads is van de baan

Er komt geen verbod op het downloaden van muziek en video. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren besloten. Daarmee komt een einde aan een omstreden plan waarmee staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) probeerde grootschalig misbruik tegen te gaan – individuele downloaders zouden sowieso niet worden vervolgd.

De Kamer nam de motie van Kees Verhoeven (D66) aan om definitief van het verbod af te zien. In plaats daar van betalen Nederlanders een heffing op blanco dvd’s, cd’s, harddisks of tablet pc’s en smartphones, tot maximaal vijf euro. Dat geld gaat naar rechthebbenden, bijvoorbeeld muzikanten. Software valt buiten de thuiskopieregeling.

De heffing op ‘digitale dragers’ is ook omstreden omdat de wet telkens achter de technologische ontwikkelingen aanhobbelt. Zo is er nog geen rekening gehouden met de groeiende populariteit van streaming muziek en video. Dat wordt door de entertainmentbranche gezien als een levensvatbaar distributiemodel.

Nederlandse internetgebruikers blijft niet alleen een downloadverbod bespaard, ze krijgen voortaan ook minder hinderlijke pop-ups voorgeschoteld waarin verzocht wordt om cookies te accepteren. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) versoepelt de strenge cookiewet die door het vorige kabinet werd aangenomen. Cookies zijn de kleine bestanden waarmee een website computers kan identificeren.

Cookies voor metingen en juiste werking van de eigen site mogen ongevraagd op de pc geplaatst worden. Als advertentienetwerken cookies willen plaatsen, moet de bezoeker daarvoor eerst toestemming geven.