Uren in de rij voor 'De Dikke'

Crisis of niet, voor ‘El Gordo’ (‘De Dikke’) trekken de Spanjaarden maar al te graag hun portemonnee. Voor deelname aan de traditionele kerstloterij had de gemiddelde Spanjaard vorig jaar 56,82 euro over. Morgen wordt de trekking voor de tweehonderdste keer gehouden.

‘El Gordo de Navidad’ is voor veel Spanjaarden nog belangrijker dan het Kerstfeest zelf. En dat mensen voor een lot soms urenlang in de rij staan, is voor velen dan ook geen probleem.

Het Catalaanse bergdorpje Sort, dat ‘geluk’ betekent, is één van de plaatsen in Spanje die traditioneel worden overspoeld door tienduizenden gelukzoekers. Spanjaarden uit het hele land komen juist híér hun lot kopen. Zelfs buitenlanders weten ‘De Gouden Heks’, het kantoortje waar de loten worden verkocht, te vinden: in het klantenbestand staan onder anderen Japanners, Canadezen en Zuid-Amerikanen.

Het succes van De Gouden Heks is volgens bedrijfsleider Xavier Gabriel vooral te danken aan „een goede marketing en heel hard werken”.

Vanaf juli, als de lotenverkoop voor ‘El Gordo’ begint, maken de zes medewerkers van De Gouden Heks overuren. „Zestien uur per dag werken is geen uitzondering”, zegt Gabriel. „Eerste Kerstdag wordt mijn eerste vrije dag in lange tijd.”

Een compleet lot kost 200 euro, maar je kunt ook eentiende lot à 20 euro kopen. In totaal wordt er dit jaar voor ruim 2,5 miljard aan prijzengeld uitgeloofd. Winnende lotnummers leveren in principe altijd 1.000 euro op, maar af en toe komt er een balletje met een (veel) hogere waarde uit de trommel rollen.

Al sinds de eerste trekking in 1812 worden de winnende nummers en bijbehorende prijzen zingend bekendgemaakt door de kinderen van de oudste school van Madrid.

De Spaanse nationale tv-zender TVE zendt morgen de hele dag de trekkingen en interviews met winnaars uit. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.