Uitgelicht

Film

The Golden Compass (Chris Weitz, 2007, VS/GB). Eerste deel van beoogde filmserie naar de trilogie His Dark Materials (‘Noorderlicht’) van Philip Pullman. Het sprookjesachtige relaas van de eigengereide Lyra die met behulp van een gouden kompas, een soort waarheidsmeter, voorgaat in een even archaïsche als archetypische strijd tussen goed en kwaad. Met de nodige religieuze referenties aan, en echo’s van The Lord of the Rings, Narnia en Harry Potter. RTL5, 20.30-22.35u.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (David Yates, 2009, GB/VS). Deel zes van de serie die toen al meer geld had opgebracht dan alle James Bond- en Star Wars-films bij elkaar. Waarin de terugkeer van Voldemort algehele doem, nevel en beklemming veroorzaakt, terwijl in de leerlingen van Zweinstein de hormonen razen. Harry, Hermelien en Ron zijn niet langer bokkige pubers, maar hitsige adolescenten die met drugs experimenteren. Cameraman Bruno Delbonnel (Amélie) legt een warme, intense gloed van 19de-eeuwse romantiek over de hoofdpersonen. SBS6, 20.30-22.30u.

The Big White (Mark Mylod, 2005, VS/Can). Variatie op Fargo biedt een vuilbekkende Holly Hunter als vrouw met het syndroom van Gilles de la Tourette en Robin Williams als haar echtgenoot, een sukkelaar in Alaska die denkt dat de levensverzekering van zijn verdwenen broer wat zon in zijn armzalige bestaan kan brengen. Comedy Central, 21.00-22.55u.

Informatief

Zembla: De jacht op de schoonmaakster. De politie rond Haarlem zou, ofschoon daarvoor door de rechter op de vingers getikt te zijn, onwettige opsporingsmethoden blijven gebruiken: zwarte vrouwen die door dure woonwijken lopen, worden gevolgd om ze zo mogelijk te kunnen betrappen op illegale schoonmaakarbeid. Ned.2, 21.15-22.00u.

L’apocalypse, ça va bien se passer. Documentaire over de populariteit van allerlei ondergangsfantasieën door de eeuwen heen. Wordt (om 20.15u) voorafgegaan door programma waarin de vraag wordt belicht of de mens uiteindelijk zal uitsterven. Arte, 22.05-23.35u.

Amusement

The Voice Kids. Nieuwe talentenjacht voor kinderen tussen zes en veertien jaar. Vanavond de eerste ronde, waarin de stemmen blind beoordeeld worden door de jury. RTL4, 20.30-22.30u.

Radio

Avondconcert: Händels Messiah. Rechtstreekse uitzending uit het Muziekgebouw in Eindhoven. Jos van Veldhoven leidt De Nederlandse Bachvereniging & Koor, Dominique Labelle (sopraan), Claire Wilkinson (alt) Charles Daniels (tenor) en Peter Harvey (bas) in het oratorium van Georg Friedrich Händel uit 1742. Radio 4, 20.02-23.00u.