Twente boekt ruime, geflatteerde uitzege op AZ

ALKMAAR - 18-07-2012 - persdag az, afas stadion, stadionfoto. Foto ANP / Ed van de Pol

FC Twente heeft vanavond in de Eredivisie zijn laatste wedstrijd voor de winterstop met klinkende cijfers gewonnen.

Goals van Nacer Chadli (2) en Luc Castaignos leverden een 3-0 uitoverwinning bij AZ op. Door de zege nestelde Twente zich weer alleen aan kop in de Eredivisie. PSV kan zaterdag bij winst op NAC Breda de tukkers weer achterhalen. AZ blijft teleurstellend twaalfde.

De 0-3 nederlaag symboliseerde perfect de eerste seizoenshelft van AZ. De Alkmaarders deden niet onder voor Twente, waren zelfs grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar stonden uiteindelijk wel met lege handen. Eerder dit seizoen won Twente in eigen huis ook al met 3-0 van AZ.

Twente kwam in Alkmaar het beste uit de startblokken, maar in de eerste helft nam de thuisploeg gaandeweg het initiatief over. Inspirator bij de thuisploeg was aanvallende middenvelder Adam Maher.

De middenvelder kreeg ook de grootste kans van de eerste helft. Na een flitsende counter nam de tweevoudig international de bal in een keer op zijn slof, maar Twente-verdediger Douglas kopte de bal van de doellijn. Hoewel de eerste helft geen moment verveelde, werd er niet gescoord.

Daar kwam vroeg in de tweede helft verandering in. Na een combinatie over meerdere schijven werd Chadli vrijgespeeld. De Belg had wat geluk dat zijn inzet van richting werd veranderd door verdediger Nick Viergever, die daarmee zijn eigen doelman Esteban in een klap kansloos maakte.

Door de achterstand nam de aanvalslust van AZ toe. Op jacht naar de gelijkmaker speelden de Alkmaarders vol overgave naar voren. Spits Jozy Altidore had zijn ploeg moeten belonen met een doelpunt, maar de Amerikaanse spits schoot vrij voor doelman Sander Boschker naast. Ook pogingen van Maher en Markus Henriksen leverden niets op.

Op de counter besliste Twente de wedstrijd. Vlak nadat Leroy Fer de paal had geraakt, scoorde Castaignos de 0-2. De oud-Feyenoorder klopte Dirk Marcellis op snelheid en schoot diagonaal binnen. De tegentreffer kwam bij AZ aan als een mokerslag.

Hoewel AZ-trainer Gertjan Verbeek met een driedubbele wissel nog trachtte het tij te keren, stortte zijn ploeg in de slotfase volledig in. De onvermijdelijke 0-3 was de mooiste treffer van de avond. Met een fenomenaal lobje verschalkte Chadli AZ-doelman Esteban.

Dit wedstrijdverslag werd verzorgd door persdienst Novum.

Verbeek ziet niets in aangescherpte regels KNVB

Verbeek wil de aangescherpte gedragscode van de KNVB niet ondertekenen. Vandaag werd bekend dat spelers in het betaald voetbal die protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter voortaan direct geel krijgen. Alleen de aanvoerder mag om opheldering vragen waarom een scheidsrechter een bepaalde beslissing heeft genomen. Verbeek ziet niets in het nieuwe handvest:

    • Marije Willems