Opstelten akkoord met uitlevering terreurverdachte Sabir K. aan VS

DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Justitie) tijdens het debat over de Wijziging van de Politiewet 2012 in verband met de positie van de korpschef en van de regioburgemeester. ANP PHIL NIJHUIS Minister Ivo Opstelten gaat akkoord met de uitlevering van terreurverdachte Sabir K. Foto ANP / Phil Nijhuis

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van terreurverdachte Sabir K. aan de Verenigde Staten, meldt de NOS. Volgens zijn advocaat vecht K. deze uitspraak aan.

Amerikaanse autoriteiten beschuldigen de Nederlandse K. ervan dat hij met leden van terreurorganisatie Al-Qaeda heeft samengewerkt in de strijd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan. In 2007 en 2010 zou hij de intentie hebben gehad om aanslagen te plegen op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan.

K. werd in april 2011 op Schiphol opgepakt, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet. Momenteel zit hij vast in Rotterdam.

    • Jeannine Julen