Taakstraffen voor leiding Chemie-Pack - OM in hoger beroep

Brandweermannen bij de brand in Moerdijk van 5 januari 2011. Foto NRC / Rien Zilvold

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack krijgen een taakstraf en zes maanden voorwaardelijk voor hun rol bij de brand in het chemiebedrijf. Dat heeft de rechter besloten. Ook krijgt het bedrijf een geldboete van vier ton. Tegen het drietal waren straffen tot vier jaar cel geëist.

Algemeen directeur Gerard S. en veiligheidsmanager Hans de K. krijgen een taakstraf van 240 uur. Productieleider Ralph O. een taakstraf van 180 uur. Het OM gaat in hoger beroep, meldt NRC-redacteur Arjen Schreuder.

“De rechter stelt dat het drietal grote risico’s heeft genomen door te werken met vergunningen die niet in orde waren. Het bedrijf werd volgens de rechter ‘onoordeelkundig geleid’ en de ‘grove onvoorzichtigheid’ van de werknemer die een bevroren pomp probeerde te ontdooien met een grote gasbrander kan de leiding worden aangerekend. Het drietal is volgens de rechter echter niet verantwoordelijk voor opzettelijke brandstichting en de straffen vallen dus veel lager uit dan het Openbaar Ministerie heeft geëist. Het OM gaat dan ook in beroep.”

Bij de grote brand in januari vorig jaar op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht. De totale kosten van de gevolgen van de brand worden geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd in augustus vorig jaar failliet verklaard.

Beelden van de brand

    • Lex Boon