Ruime meerderheid Kamer steunt Patriot-missie

Archieffoto uit 2003 van Patriotraketten in het zuiden van Turkije, toen de VS in oorlog waren met Irak. Foto AFP / Mehdi Fedouach

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije, bleek vannacht na een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Met name de oppositie had gisteren nog veel vragen, meldt Novum. Diverse partijen wezen erop dat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Timmermans beaamde dat, en zei dat het vooral gaat om Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden.

“Stel dat zo’n raket op een grote stad terechtkomt. We kunnen zo veel ellende voorkomen.”

Formeel hoeft de Kamer geen toestemming te geven voor bescherming van het NAVO-luchtruim, maar het kabinet wil geen militairen uitzenden zonder ruime steun van het parlement.

Geen inzet om noflyzone af te dwingen

Timmermans benadrukte verder dat de Patriots niet mogen worden ingezet om een noflyzone af te dwingen boven Syrië, of als bescherming voor Turkije als dat land een aanval op Syrië begint. Timmermans heeft geen aanwijzingen dat Turkije plannen in die richting heeft, maar kan het ook niet uitsluiten. “Je kunt niet van te voren een soort vetorecht afspreken.”

Ook waren er vragen over de kosten, die volgens sommige partijen met 42 miljoen euro (exclusief eventueel afgevuurde Patriots) wel erg hoog uitvallen. Hennis antwoordde dat er ruim begroot is. Zo gaat het kabinet uit van 360 militairen, maar zullen het er waarschijnlijk minder worden. Dan dalen ook de kosten. Bovendien wordt een deel van de kosten mogelijk door Turkije betaald.

Patriots eind januari operationeel

De Patriots moeten eind januari operationeel zijn. Ze worden gestationeerd bij de stad Adana. Het kabinet houdt de mogelijkheid open om ze versneld in te zetten, maar ziet daar momenteel geen aanleiding toe. Het is de derde keer in 22 jaar dat er Nederlandse Patriots op Turkse bodem worden geïnstalleerd. De Verenigde Staten en Duitsland, de twee andere landen binnen de NAVO die over dit luchtafweersysteem beschikken, zullen Patriots stationeren.