Rotterdam houdt toch vast aan stadsdelen

Rotterdam houdt zijn deelgemeentebestel min of meer in stand. De veertien deelgemeentebesturen, die van het vorige kabinet moesten verdwijnen, blijven bestaan en worden vanaf 2014 ‘gebiedsbesturen’ genoemd.

Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam gisteren besloten. PvdA, VVD, GroenLinks en CDA kozen voor het nieuwe model waarbij de huidige veertien Rotterdamse deelgemeenten over veertien nieuwe gebieden worden verdeeld. Ieder gebied wordt bestuurd door negen tot vijftien gekozen politici. Wat de nieuwe besturen te zeggen krijgen, is nog niet bekend. De deelraden verdwijnen wel.

Het vorige kabinet wilde af van stadsdelen en deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam omdat deze „trekken van een afzonderlijke bestuurslaag” waren gaan vertonen. Eind volgende maand wordt de wet die de nieuwe indeling regelt behandeld door de Eerste Kamer.

Rotterdam hield een peiling onder zijn inwoners over de gewenste bestuursvorm. Vijf procent reageerde, een kleine meerderheid koos de gebiedsbesturen. Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij in de stad, verwijt de lokale politieke partijen zoveel mogelijk „baantjes” te willen behouden.