‘Oude kaaskroketten’ of toch ‘Rijks museum’? Kies onjuiste spatie van 2012

De meest discutabele witruimte tussen twee letters was dit jaar ongetwijfeld de ruimte tussen de ‘s’ en de ‘m’ in het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Maar wint het museum hier ook de verkiezingsstrijd voor ‘de onjuiste spatie van 2012’ mee?

Geen spatiefout maar een een bewuste 'haarspatie', aldus de ontwerpster. Foto Hollandse Hoogte / Paul van Riel

De meest discutabele witruimte tussen twee letters was dit jaar ongetwijfeld de ruimte tussen de ‘s’ en de ‘m’ in het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Maar wint het museum hier ook de verkiezingsstrijd voor ‘de onjuiste spatie van 2012’ mee?

De concurrentie is namelijk stevig blijkt uit de lijst met genomineerden van Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS), een stichting die strijdt tegen onjuist spatiegebruik in de Nederlandse taal. De kanshebbers:

  • verstopt fruittaartje (recept 24Kitchen)
  • twee tot zes jarigen (speeltuin Heerhugowaard)
  • lange woordenangst (RTL-programma ‘Echt waar?!)
  • Rijks museum (logo Rijksmuseum)
  • dames hakken (schoenmaker “de Halve Zool” Den Haag)
  • oude kaaskroketten (op een menukaart)

Welke fout wordt de opvolger van diarree gevallen (2011), Nijntje kussen (2010), losgeld (2009), scheidsrechters te kort (2008), naakt model tekenen (2007)? Stemmen kan tot en met 29 december.

Overigens vindt ontwerpster Irma Boom de spatie in het logo van het Rijksmuseum geen onjuiste spatie, zo zei ze in september. De reden dat Boom heeft gekozen voor de witruimte, die ze zelfs overigens een ‘haarspatie’ noemde, is dat het voor haar ‘gevoel’ wel twee woorden zijn vanwege de koosnaam Rijks. Bovendien liet de spatie zien, zei ze, dat bij typografie de ruimtes tussen de letters net zo belangrijk zijn als de letters zelf.

René Dings, voorzitter van de stichting, liet toen al weten dat hij het daar niet mee eens is.

“Dat zal best, maar een vormgever bepaalt toch niet wat Nederlands is? (…) We schrijven toch ook niet rijks-spatie-daalder of rijks-spatie-begroting?