Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Boehner trekt compromisvoorstel ‘fiscal cliff’ terug bij gebrek aan steun

De Amerikaanse Republikeinse leider John Boehner trekt zijn ‘Plan B’ voor het afwenden van de naderende ‘fiscal cliff’, de begrotingsafgrond. Boehner kreeg geen steun in zijn eigen fractie voor het compromisvoorstel.

John Boehner, de Republikeinse leider en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, verlaat Capitol Hill nadat hij zijn compromisvoorstel wegens gebrek aan steun bij zijn achterban moest terugtrekken. Foto AP / Alex Brandon

De Amerikaanse Republikeinse leider John Boehner trekt zijn ‘Plan B’ voor het afwenden van de naderende ‘fiscal cliff’, de begrotingsafgrond. Het compromisvoorstel hield in dat de Republikeinen zich niet langer verzetten tegen een belastingverhoging voor de rijkste Amerikanen, maar Boehner kreeg geen steun in zijn eigen fractie.

Nu de Republikeinen zich verzetten tegen het voorstel van Boehner is een compromis in de komende dagen onwaarschijnlijk. Nadat Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vannacht de stemming over zijn voorstel afblies stuurde hij het Congres met Kerstvakantie.

Correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wat nu, John Boehner? Zijn eigen Republikeinen schieten zijn compromisvoorstel Plan B af. Donderen VS door deze rebellie fiscal cliff in?

Bij de presentatie van ‘Plan B’, eerder deze week, schreef Valk in NRC Handelsblad dat het compromisvoorstel van Boehner baanbrekend was en dat een compromis in de lucht hing:

“Dat voorstel ligt nog ver van dat van Obama af. De president wilde inkomens boven de 250.000 dollar extra belasten, en zou volgens de Amerikaanse pers nu bereid zijn inkomens tot 400.000 dollar te sparen. Er is dus nog een groot bedrag te overbruggen. Maar het belangrijkste is dat er te onderhandelen valt. Het debat over de aanpak van de staatsschuld liep tot nu toe uitsluitend langs ideologische lijnen. Republikeinen weigerden over hogere belastingen te praten, en zoeken de oplossing vrijwel volledig in lager overheidsuitgaven. (…) In die zin is de stap van Boehner van gisteren baanbrekend.”

Voor 1 januari moet er een akkoord zijn

Democraten en Republikeinen hebben tot 1 januari de tijd om een afspraak te maken over het verkleinen van de staatsschuld. Komen die afspraken er niet, dan treedt automatisch een serie harde bezuinigingen en belastingverhogingen in werking. Alle Amerikanen gaan meer belasting betalen, omdat allerlei belastingverlagingen aflopen. De zogenoemde ‘fiscal cliff’ kan de Verenigde Staten opnieuw in een recessie dompelen, terwijl het land net aan het herstellen is.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Geen haast verder MT @GOPLeader The House has concluded business for the week. The House will return after the Christmas holiday when needed