Prijsstop bij spelen Sotsji

De hoteliers van Sotsji zullen tijdens de Olympische Winterspelen van februari 2014 niet naar eigen goeddunken kunnen profiteren van de geneugten van de markt van vraag en aanbod.

De Russische regering heeft maximumprijzen vastgelegd voor overnachtingen in de badplaats aan de Zware Zee. Premier Dmitri Medvedev heeft de prijzen tot op de laatste roebel laten fixeren. Een suite in een vijfsterrenhotel mag niet meer kosten dan 13.896 roebel (circa 350 euro). De prijs voor een luxekamer in een viersterrenhotel is gemaximeerd op 13.048 roebel (325 euro) en een driesterrenkamer op 9.003 roebel (225 euro). Tweesterrenhotels mogen niet meer dan 5.741 roebel (145 euro) rekenen.

Die zijn drie keer hoger dan in februari 2013. Hoewel naarstig gebouwd wordt om het beddenaanbod te verdubbelen, vreest vicepremier Dmitri Kozak, belast met toezicht op de spelen, toch speculatie. Tijdens het EK voetbal werden er in en rond de Oekraïense speelsteden woekerprijzen berekend.

Of de prijsbeheersing in 2014 gaat werken, zal afhangen van de vraag of de centrale overheid in Moskou het zuidelijke Sotsji haar wil kan opleggen. Gezaggetrouwheid is menig Rus vreemd. Zoals een Russisch gezegde het uitdrukt: ‘de wet is net als een disselboom; hoe je ook ment, je houdt een paard toch niet in toom’.

    • Hubert Smeets