Orkater, algemeen directeur Marc van Warmerdam

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Orkater, algemeen directeur Marc van Warmerdam

Hoe was 2012?

Het jaar waarin tot mijn grote genoegen Geert Wilders ongewild een einde maakte aan twee jaar ongegeneerde anti-kunst-en-cultuur-politiek van de VVD. Maar 2012 was ook het jaar waarin het gelukt is met steun van de Gemeente Amsterdam en het Fonds Podiumkunsten Orkater op een levensvatbare manier overeind te houden.

Hoe wordt 2013?

De gevolgen van de bezuinigingen worden in 2013 echt voelbaar. Vanaf 1 januari verliezen honderden collega’s hun baan. Ik kan daar niets aan veranderen. Het maakt je wel heel bewust van de heilige plicht om zelfs meer te presteren dan dat er van je verwacht wordt.

Wat wilt u nog gezegd hebben?

Gelukkig Nieuwjaar.