Nationale Reisopera,nieuw artistiek leider Nicolas Mansfield

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Goetterdaemmerung-Wagner-Nationale Reisopera-Persfoto's: Marco Borggreve Muzikale leiding Ed Spanjaard Regie, decor en kostuums Medewerking kostuumontwerp Licht Bewegingsregie Video Dramaturgie Antony McDonald Gabrielle Dalton Mimi Jordan Sherin Lucy Burge Thomas Bergmann en Willem Bramsche Helen Cooper Koor van de Nationale Reisopera Koor van de Staatsopera Stara Zagora Het Gelders Orkest Siegfried Gunther Alberich Hagen Brünnhilde Gutrune Waltraute Erste Norn Zweite Norn Dritte Norn Woglinde Wellgunde Flosshilde Mati Turi Thomas Oliemans Nicholas Folwell Renatus Mészár Kirsten Blanck Susanne Geb Daniela Denschlag Ceri Williams Annelies Lamm Miranda Keys Hanneke de Wit Marjolein Niels Corinne Romijn Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Overijssel

Nationale Reisopera,nieuw artistiek leider Nicolas Mansfield

Hoe was 2012?

Vorige week heb ik de Meezing-Messiah door de Reisopera gedirigeerd. Vierhonderd mensen zongen mee met heel hun ziel. Cultuur vlamt aan het einde van dit revolutionaire jaar. Cultuur is meer dan een geldpot. Het is wie we zijn.

Hoe wordt 2013?

Ik ga met liefde in op de gespreksuitnodiging van onze minister over de maatschappelijke waarde van opera in heel Nederland, vooral wat betreft talentontwikkeling. We doen er alles aan om van 2013 een legendarisch jaar te maken.

Wat wilt u nog gezegd hebben?

Van alle sporten is cultuur de gezondste: jezelf verslaan is vele malen mooier dan telkens nieuwe tegenstanders te zoeken. Ik wens dat cultuurmakers elkaar vaker vinden. Dat kun je 'bruggen bouwen' noemen. Maar ook: je werk doen. Werk overwint alles.