Muziek Centrum Nederland, directeur Leo Pot

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Muziek Centrum Nederland,directeur Leo Pot

Hoe was 2012?

2012 was vooral een raar jaar: er moest gepresteerd, afgebouwd en doorgestart worden. Mooi was de warmte waarmee andere organisaties ons opvingen en onze activiteiten deels voortzetten. Maar het blijft raar dat je als overheid in 2008 acht instellingen dwingt om te fuseren, het nieuwe MCN vervolgens in 2010 na een evaluatie de hemel in prijst en een jaar later besluit om de winkel te sluiten.

En, het kan niet anders als er bezuinigd wordt, over tien dagen zitten er 36 mensen meer in de WW. Dat doet pijn en kost ook belastinggeld.”

Hoe wordt 2013?

MCN sluit. Hulde aan Promotie Podiumkunsten die doorgaat met de internationale promotie van muziek; Beeld en Geluid in Hilversum dat de online Muziekencyclopedie voortzet; de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA die de muziekcollecties gaat beheren; Donemus, dat als muziekuitgeverij een doorstart maakt, het Nederlands Jazz Archief dat met een vriendenclub actief blijft.

Wat wilt u nog gezegd hebben?

We zijn straks met Spanje en Lichtenstein het enige land in Europa dat geen Muziek Informatie Centrum heeft, dus ook voor het buitenland niet over een portal naar het nationale muziekleven beschikt. Dat betekent dat veel componisten en musici kansen gaan missen.