Milde midwinter

None

Zachte lucht stoomt op en er is een gerede kans dat we zondag en maandag in een aanzienlijk deel van het land middagtemperaturen van 11 of 12 graden krijgen. Daarna wordt het iets minder mild en zullen we tijdens de kerstdagen waarschijnlijk een graad of 8 kunnen verwachten.

Het bij het verwachte weer passende woord is: wisselvallig. Die onbestendigheid wordt veroorzaakt door een veelvoud aan fronten dat de komende tijd over heel Europa schuift.

Zo is er ook nu alweer een volgende storing in zicht. Terwijl vooral de noordelijke provincies vanavond en vannacht nog geregeld neerslag tegemoet kunnen zien, arriveert in de omgeving van Het Kanaal nieuwe regen. Ondertussen ligt de minimumtemperatuur in het noordoosten rond het vriespunt en in het zuiden rond +6 graden.

Morgen, zaterdag, is het tijdens de ochtend droog en volgt in de middag regen vanuit het zuiden. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar een graad of 6 in het noordoosten tot 8 graden in de provincies ten zuiden van de grote rivieren.

Die regenzone houdt zondag enigszins zwabberend boven ons land stand en er lijkt nauwelijks ruimte voor opklaringen. Ondertussen wordt de aangevoerde lucht erg mild. Diezelfde luchtsoort arriveert in de Alpen, waardoor de sneeuwgrens flink stijgt. Tot boven 2000 meter hoogte gaat het daar flink regenen.