Lonen en bonussen NS worden lager - bonus 2012 wordt niet uitgekeerd

Foto ANP / Valerie Kuypers

Het beloningsbeleid van de NS wordt volgens persbureau Novum aanzienlijk versoberd. Het inkomen van bestuurders van het spoorbedrijf wordt in de toekomst 35 procent lager en de maximale bonus wordt meer dan gehalveerd, maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag na afloop van de ministerraad bekend.

De bonus wordt bovendien in sterke mate gekoppeld aan het op tijd rijden van de trein en het oordeel van de reiziger. Als zich grote verstoringen voordoen, bijvoorbeeld als gevolg van winterweer, krijgen de bestuurders helemaal geen bonus. Dijsselbloem:

“De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland. Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger, en niet financiële prestaties, voorop.”

Salarissen en bonussen NS al langer onder vuur

Het nieuwe bonusbeleid is vastgesteld op voorspraak van de raad van commissarissen van het bedrijf, waarvan de staat de enige aandeelhouder is. De nieuwe regels voor de bonussen worden direct van kracht. De nieuwe regels voor vaste salarissen gelden alleen voor nieuwe bestuurders.

In februari vorig jaar wilde een meerderheid van de Tweede Kamer al dat de salarissen van de top van de NS verlaagd zouden worden. De hoogte van de huidige beloningen deed volgens de Kamer “onvoldoende recht” aan de publieke taak van de NS.

Bonus 2012 wordt niet uitgekeerd

De raad van commissarissen van het bedrijf besloot begin dit jaar vanwege de slechte prestaties tijdens het strenge winterweer van afgelopen januari bonussen aan de directie voor dit jaar niet uit te keren, in afwachting van de evaluatie van de winterse prestaties van het bedrijf. De directie bevestigt nu dat die bonus niet wordt uitgekeerd. De aanpak van de NS was “niet voldoende stabiel”, oordeelt de raad van commissarissen.

De bonus over 2011 wordt met 35 procent gekort. De raad van commissarissen had een besluit over het toekennen van de bonus over 2011 aangehouden om de aanpak van het winterweer in 2012 daarbij te kunnen betrekken:

“De raad van commissarissen heeft in 2012 geconstateerd dat de voorbereiding op winterse omstandigheden door NS samen met Prorail in 2011 onvoldoende zijn geweest. Daarom heeft de raad van commissarissen besloten om de variabele beloning van de directie over 2011 te korten met 35 procent.”

    • Anouk van Kampen