Dit is een artikel uit het NRC-archief
Gesloten liveblog

Teruglezen: ons liveblog over het einde der tijden (dat niet kwam)

De wereld verging vandaag niet, maar die voorspelling was wel voer voor veel grapjes. In dit liveblog maakten we een overzicht van de hoogtepunten van die flauwigheid.

Koek is op; liveblog op slot

Genoeg, klaar. Geen apocalyps, en dit liveblog heeft zijn beste tijd wel gehad. Gelukkig bestaat de wereld nog, dan kunnen we weer over tot de orde van de dag en het verslaan van het echte nieuws. Tot de volgende apocalyps!

De beste natuurfoto's van het jaar

Misschien is het toeval, maar gisteren plaatste The Big Picture een fotoserie met de beste natuurfoto's van het jaar. Een mooie verzameling beelden van dieren die we gelukkig ook na vandaag nog hebben. Flauw bruggetje, maar de foto's zijn het waard.

Foto AFP / GettyImages

Foto AFP / Getty ImagesFoto AFP / Getty Images

Foto AFP / Getty Images

Foto AFP / Getty ImagesFoto AFP / Getty Images

Tien foto's van vandaag

Onze In Beeld-serie van vandaag: 'Apocalyps? De Maya’s tellen gewoon door'. Klik op de foto om ze alle tien te bekijken.

[inbeeld]/inbeeld/2012/12/21/apocalyps-de-mayas-tellen-gewoon-door/[/inbeeld]

Drie, twee, een, alles ging goed

In Sirince, Turkije, verzamelden mensen zich vandaag om af te tellen naar 12:12 uur, het moment waarop de wereld misschien eventueel zou vergaan. In het pittoreske dorpje (zeshonderd inwoners) was men niet zo overtuigd van de apocalyps, maar de handjes gingen alsnog omhoog toen alles bij het oude bleef.

Reuters / Osman OrsalReuters / Osman Orsal

Stripje: boodschapper kon zijn tekst updaten

Cartoon van cagle.com

Cartoon van cagle.comCartoon van cagle.com

Servische berg wacht op het einde, hond doet onverschillig

Deze hond zit in de sneeuw van de berg Rtanj in Servië, op ongeveer 220 kilometer ten zuidoosten van Belgrado. Van de Rtanj wordt, net als bij de Bugarach in Frankrijk, gedacht dat het een van de zeldzame plekken is om de apocalyps te overleven nu de Maya-kalender vandaag (volgens sommigen) na 5.125 jaar ten einde komt.

Ook op de Servische berg verzamelden mensen zich vandaag om gered te worden.

Foto AP / Darko VojinovicFoto AP / Darko Vojinovic

“Goedendag, met het Einde van de Wereld”

The Guardian belde vandaag even met World's End, een pub in Pudsey, Leeds. Of ze nog iets bijzonders gingen doen op de dag dat hun naam zo toepasselijk was. Niet dus: "There wouldn't be much point if the world was going to end", zei een medewerker.

Nu hebben wij in Nederland net zoiets: in Amsterdam zit het restaurant Einde van de Wereld. Even bellen.

“Goedendag, met het Einde van de Wereld.”

Dichter bij de Apocalyps kom je vandaag niet - maar iets speciaals op de menukaart omdat hun naam vandaag zo goed past, daar is geen sprake van, aldus een medewerker:

“Gisteren heb ik op het bord geschreven ‘Welkom bij het laatste avondmaal’, maar vandaag hebben we niks speciaals op de menukaart. Wel hebben we een expositie over het einde van de wereld én is er vanavond een Alien-feest.”

Wel verontrustend: na vanavond is het restaurant voor de rest van het jaar gesloten.

Gelukkig, Kim Dotcom overleeft

In Nieuw-Zeeland is het inmiddels alweer een tijdje 22 december 2012. Kim Dotcom, de corpulente oprichter van Megaupload, is tevreden: 'niet doodgaan tijdens de apocalyps' kan van zijn to-do-lijstje. Next up: eendjes voeren.

Twitter avatar KimDotcom Kim Dotcom Doesn't it feel great to be a #Doomsday survivor? I'm so happy I went out feeding the ducks ;-) http://t.co/9t0qM6AO

Foto Twitter / KimDotcom

Foto Twitter / KimDotcomFoto Twitter / KimDotcom

Pas op, achter je, een meteoriet

Foto AFP / Eric Cabanis

Bugarach vanmiddag. Foto AFP / Eric CabanisBugarach vanmiddag. Foto AFP / Eric Cabanis

In Bugarach met een groen gezicht

Beeld uit Bugarach, het Franse dorpje waar mensen vandaag hun toevlucht zochten (of gewoon naartoe gingen om raar te doen). De berg Bugarach, 1.231 meter hoog en volgens sommigen een van de zeldzame plekken die gespaard zou blijven, trok veel bezoek. Deze vrouwen schilderden hun gezicht groen, want, waarom niet.

Foto AFP / Eric CabanisFoto AFP / Eric Cabanis

Niet schuilen bij het Vrijheidsbeeld

Goed punt. Mocht de apocalyps alsnog toeslaan, zorg dan dat je niet in de buurt van het Vrijheidsbeeld bent. Dat ding sneuvelt sowieso.

Bugarach wachtte af, maar er gebeurde niets

In Bugarach, het Franse dorpje dat vanwege sympathieke, lift aanbiedende UFO's een veilige haven zou zijn, is hét moment ook zonder noemenswaardige verwoesting gepasseerd. De Frankrijkcorrespondent van The Guardian was erbij, en zag teleurstelling - maar niet over het uitblijven van duizend orgasmes.

Zo'n zin tik ik nooit meer.

Twitter avatar achrisafis Angelique Chrisafis BREAKING The bells have struck 12 in #Bugarach and we're all still here, whinging and complaining #endoftheworld

Twitter avatar achrisafis Angelique Chrisafis The man who forecast 10,000 orgasms said he hasn't had any, but he's not disappointed. #Bugararch #endoftheworld

Engeland stuk, maar Balotelli staat nog

Heftige beelden op CNN. Engeland verwoest. Slechts één overlevende. #mayakalender #maya twitter.com/Mvan_berkel/st…

— Maurice van Berkel (@Mvan_berkel) December 21, 2012

Via de creatieve Maurice van Berkel.

De astronomische winter bij Stonehenge

Bij Stonehenge, in Zuid-Engeland, hebben New Age-aanhangers (maar ook andere mensen) zich verzameld om het begin van de astronomische winter in te luiden. Dat zou volgens sommige interpretaties van Maya-voorspellingen ook het einde van de wereld betekenen, maar goed, dat verhaal kennen we nu wel.

Foto AP / Matt DunhamFoto AP / Matt Dunham

Pfoeh

12:13 uur. Niets. En in Nieuw-Zeeland is het inmiddels even na twaalven op 22 december.

Was toch even spannend hè.

De wereldklok op Teletekst, met rechtsonder Wellington, Nieuw Zeeland.

De wereldklok op Teletekst, met rechtsonder Wellington, Nieuw Zeeland.De wereldklok op Teletekst, met rechtsonder Wellington, Nieuw Zeeland.


Nog tien minuutjes! (Volgens sommigen, die ook maar wat doen)

Omdat de Maya's geen exacte tijd noemden, hebben sommigen dat zelf maar aan de mythe toegevoegd. Het zou gebeuren op het moment dat de astronomische winter begint, dus op 21-12-12 om 12:12 uur. Kortom: over tien minuutjes. Als er om 12:13 uur nog steeds niets gebeurd is, beginnen we er een hard hoofd in te krijgen.

De ark van Pieter, die nooit zei dat vandaag dé dag was

Pieter van der Meer uit Kootwijkerbroek is één van de mensen die denkt dat de wereld ooit zal vergaan. Hij is voorbereid op een zondvloed. In zijn achtertuin heeft hij een reddingsboot klaarliggen voor de dag dat het zover zal zijn. Hoe hij vandaag beleeft? We zullen het niet weten, want Van der Meer wil de media niet meer te woord staan. Hij wordt de hele week al platgebeld, terwijl hij nooit heeft gezegd dat de wereld op 21 december zal vergaan. Naar aanleiding van deze reportage van de Evangelische Omroep schreef Van der Meer dan ook een boze brief.

De ark van Pieter. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De ark van Pieter. Foto ANP / Robin van LonkhuijsenDe ark van Pieter. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

"Ik zou gezegd hebben dat de wereld op vrijdag 21 december aanstaande zou vergaan. En wij zouden in de ban zijn van deze ondergang der wereld. Door deze aankondiging doet u afbreuk aan alle betrokken partijen, gezien de onjuistheden. Ik weet voor 100 procent zeker dat ik nog nooit in mijn leven gezegd, en ook niet in alle 670 brochures en enkele boeken die ik geschreven heb dat de wereld op 21-12-2012 zal vergaan."

Here comes the sun

Een mooi apocalyptisch beeld: in Rio de Janeiro, aan het strand van Copacabana, is de zon opgegaan.

Foto AFP / Antonio ScorzaFoto AFP / Antonio Scorza

Kijk nog eens naar al dat moois, voor het te laat is

Mocht het dan toch, want je weet maar nooit... bekijk dan dit filmpje nog eens. Al het moois wat we gaan missen. En wat ik me net realiseer: als de wereld ten onder gaat, dan David Attenborough waarschijnlijk ook. Dat zou wel erg zijn.


'Mijn advies: begin om tien voor twaalf met het lopen van een polonaise'

Johan Vlemmix heeft speciaal voor vandaag twee singles heeft opgenomen. Er is het ietwat zwartgallige ‘We goan er allemol oan”…

“Het einde van de wereld is gekomen. Het leek nog allemaal goed te gaan, maar de Maya’s hebben ons alle hoop ontnomen.”

En een Maya-versie van het bekende polonaise-nummer ‘Is dit het einde’…

“Is dit het einde? Gaat nu de deur dicht? Zijn hier geen woorden voor? Hadden de Ma-ja-ja-ja-ja-ja-ja’s Maja’s dan toch gelijk gehad?”

Heeft Vlemmix niks beters te doen? Nee, niet echt, legt hij uit als we hem bellen:

“Ik heb nu 140 liedjes gemaakt en eigenlijk is er altijd wel een nieuwsaanleiding voor. Of het nu om de varkensgriep gaat of busjes met Polen. Van de week werd ik wakker en dacht ik: ik ga een nummer over het einde van de wereld maken. Het eerste lied is echter bij nader inzien wat somber geworden, dus ik heb nog een tweede nummer gemaakt die iets vrolijker is.”

Geniet van het leven. Dat is dan ook de diepere, onderliggende boodschap van ‘ma-ja-ja-ja-ja-ja-ja’. Vlemmix:

“Mijn advies. Begin om tien voor twaalf met het lopen van een polonaise en je zal zien dat als het 22 december is je nog gewoon aan het feesten bent. Natuurlijk zal de aarde niet echt vergaan. En mocht het onverhoopt wel zo zijn, dan is de wereld tenminste ook van mijn liedjes verlost.”


In China gelooft een op de vijf dat het dit jaar fout gaat

Eén op de tien mensen gelooft dat de wereld dit jaar vergaat. In China is het percentage het hoogst: één op de vijf denkt dat we 2013 niet halen. Twee oorzaken liggen het meest voor de hand, denkt de mens: een pandemie of een natuurramp. Daarna volgen radioactieve straling, extreme oliecrisis, een grote zonexplosie en een aardbeving.

Dat en meer statistieken over het geloof van de mensheid in een eind aan hun aardse bestaan in deze infographic van NRC. Hier in het groot.

Zo denken mensen op de hele wereld over het einde. Infographic van NRC.

Zo denken mensen op de hele wereld over het einde. Infographic van NRC.Zo denken mensen op de hele wereld over het einde. Infographic van NRC.

Wacht even - waarom denken we ook alweer dat de wereld vergaat?

Waar komt de voorspelling dat de wereld vandaag vergaat eigenlijk precies vandaan? En is er enige reden om erin te geloven? Alok Jha, wetenschapscorrespondent van The Guardian, legt uit.

http://youtu.be/4K8SBjDid9c

Dertien dingen die we niet zullen missen

Wat zullen we niet gaan missen als het einde der tijden er is? TIME maakte een opsomming van dertien dingen. Wat we niet gaan missen, bijvoorbeeld, is dat we beroemde koppels een gezamenlijke bijnaam geven, zoals Bennifer en Brangelina. Ook kunnen we best zonder de broeken die Justin Bieber draagt en de hashtag #YOLO.

Laatste dag levert nog wel fraaie kiekjes op

Een fraaie foto: Maya’s in Tikal, Guatemala. Deze ceremonie markeert het eind van de Maya-cycls Bak’tun 13 en - jawel - de start van een nieuwe.

Foto AFP / Hector RetamalFoto AFP / Hector Retamal

Wat we nu weten

Alles is er nog.

Het weerbericht van vandaag

Uit de nrc.last van vandaag: het weerbericht. Een winterjas is niet nodig.

Weerbericht

Het weerbericht: warm!Het weerbericht: warm!

"Vandaag stormachtig weer, hevige windstoten, lokaal vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen en temperaturen die kunnen oplopen tot 999 graden."

BBC maakt een rondje: hier bereiden ze zich tenminste goed voor

De BBC maakte een rondje om de wereld, langs plekken waar men zich klaarmaakt voor het einde. In Moskou bijvoorbeeld, waar men tientallen meters onder de grond een groot feest houdt dat tot morgen duurt. En uiteraard begint het item in Bugarach, het Franse dorpje (tweehonderd inwoners slechts) waarvan sommigen geloven dat hij redding biedt. Dat zit zo: in de aanliggende berg zitten UFO's die mensen kunnen redden als de aarde ten prooi valt. Cool.

http://youtu.be/qHIgotm7r38

Oei, de sirene. Dat zal de apocalyps wel zijn

Waalwijk was van plan vandaag om half tien de sirenes te testen, maar annuleerde dat bij nader inzien maar. Om die arme Waalwijkers niet ten onrechte de stuipen op het lijf te jagen met het einde der tijden.

Twitter avatar Gem_Waalwijk Gemeente Waalwijk Vrijdag 21/12 is er om 09.30 uur een oefening bij Stahl in Waalwijk. De sirenes zullen gaan. U hoeft geen actie te ondernemen.

Twitter avatar Gem_Waalwijk Gemeente Waalwijk Stahl in Waalwijk heeft besloten de oefening van vandaag 21/12 niet door te laten gaan om onrust te voorkomen.

Laten we de Amerikanen beetnemen

Dat is zo'n slecht idee nog niet. Jongens, allemaal even niet twitteren, kun je lachen.

Twitter avatar LeSoupi スープ Beikā Biggest Twitter prank ever, we all stop tweeting before the Americans wake up. #2012

't Is het einde van de wereld zoals we die kennen

Soundtrack van vandaag.

Je kunt op Spotify deze afspeellijst aanvullen met je eigen apocalyps-liedjes.

Vandaag ligt de nrc.last in de bus

De nrc.next is vandaag een nrc.last. Daarin wordt het einde van de wereld zowel aangekondigd (Nederlanders die erin geloven en de laatste dagen goed proberen te besteden - "veel vrijen") als ontkracht (want de "Maya-apocalyps is een verzinsel van Amerikaanse schrijvers van esoterische boeken"). Ook: een recensie van de wereld, door Arjen van Veelen.

"Minpuntje is hoogstens dat het verhaal zo tergend langzaam op gang kwam – 4,6 miljard jaar voorspel, voor een paar duizend jaar actie. Maar het wordt helemaal gered door de spetterende finale in de laatste decennia. En dan heb je ook wat: eerst was de aarde woest en leeg, nu is het een pretpark. De mooiste wereld ooit, dus. Dankzij ons. Spijtig dat-ie vandaag vergaat."

De next van vandaag.

De next van vandaag.De next van vandaag.

Leeft iedereen nog? Voorlopig wel

De jongens van techsite The Next Web hebben op het laatste moment (haha) nog een mooi speeltje gebouwd: de website iseveryonealive en het bijbehorende Twitteraccount. De site telt af naar 21 december voor allerlei wereldsteden en monitort hoe de bevolking het daar doet. In Amsterdam, tot zo ver: crescendo.

Lieve hemel, problemen down under

Ja, dat zeggen we nu wel, dat er niets gaat gebeuren. Maar dit verontrustende beeld uit Australië komt zojuist binnen.

Beeld van Reddit / colt1hryh

Beeld van Reddit / colt1hryhBeeld van Reddit / colt1hryh

Hoewel je elders vast andere dingen leest, vergaat de wereld vandaag niet. Hoogstwaarschijnlijk. Maar er zijn wel genoeg grapjes en de journalistiek heeft een verzetje. In dit liveblog: de hoogtepunten van die flauwigheid, totdat we het zelf ook zat zijn. Of totdat… nou ja.