Limburgs Symfonie Orkest,directeur Henri Broeren

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Limburgs Symfonie Orkest,directeur Henri Broeren

Hoe was 2012?

Bij een normale fusie groei je naar elkaar toe. Bij ons vond alles onder invloed van de centraal opgelegde bezuinigingen plaats in een hogedrukpan. Daardoor werd het samengaan met Het Brabants Orkest een nog pijnlijker proces. Dat leidde tot afzonderlijke voorstellen richting staatssecretaris. Met dank aan de ondersteunende provincies zijn we er toch nog behoorlijk goed uitgekomen.

Hoe wordt 2013?

Een orkest met 130 jaar geschiedenis en een van ongeveer half zo oud houden op zelfstandig te bestaan. Dat doet zeer. Tegelijk blijven binnen de nieuwe organisatie de kernen in Eindhoven en Maastricht overeind. De nieuwe grootte biedt veel mogelijkheden wat betreft presentatievormen.

Wat wilt u nog gezegd hebben?

Er gaat straks muziek gespeeld worden die hier nog nooit geklonken heeft.