Liever isolatie en zonnepanelen

Is warmte-krachtkoppeling een (energie-)alternatief voor gezinnen?

Het huis verwarmen, lekker douchen en tegelijk ook nog uw eigen elektriciteit opwekken: micro-wkk (warmtekrachtkoppeling) klinkt goed. Er zijn verschillende technieken in ontwikkeling; het gaat snel, maar echte ervaring is alleen met de HRe-ketel opgedaan. Dit is een combiketel op gas voor verwarming en warm water en een heteluchtmotor die elektriciteit produceert met een hoger rendement dan een grote elektriciteitscentrale.

Maar… omdat het geheel pas optimaal functioneert als uw gasverbruik hoger is dan gemiddeld (1.600 m3 per jaar) is de HRe-ketel minder geschikt voor de meeste gezinnen. Het kan wel een optie zijn voor grote woningen, appartementencomplexen of huizen die moeilijk te isoleren zijn.

Bovendien kost de micro-wkk inclusief installeren 11.000 euro. Dat haalt u er qua besparing niet uit. Zeker niet als u het vergelijkt met besparen door goede isolatie en eigen opwekking met zonnepanelen. Dat levert een financieel aantrekkelijker plaatje op!

Over enkele jaren zijn er zeker meer mogelijkheden om voor micro-wkk te kiezen. Voor nu is mijn beste aanbeveling: bespaar door goede woningisolatie en wek zelf elektriciteit op met zonnepanelen.