Leer van het Deense succes

Micro-wkk voor gezinnen past minder goed in het eindplaatje van 100 procent duurzame woningen. De warmtevraag van goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen is nu al te laag. En eigenaren van bestaande woningen kunnen beter investeren in het isoleren van spouwmuren, dak, vloeren en ramen. Dat verdient zich, in tegenstelling tot een dure wkk-installatie, namelijk in drie tot acht jaar terug. Eigenaren van goed geïsoleerde woningen kunnen beter investeren in zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp of aardwarmte. In de niche-markt van grote woningen zou micro-wkk op basis van biogas wel een goede duurzame optie kunnen zijn. Nederland kan veel leren van het Deense succes. Sinds de jaren ’70 zijn steden verplicht om restwarmte en warmte van grootschalige wkk-installaties bij de industrie te gebruiken voor de gebouwde omgeving. Denemarken heeft als enige land in de wereld, in de periode daarna de economische groei zien verdubbelen bij een nagenoeg gelijk blijvend energiegebruik.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC. Foto’s Thomas Bokeloh