Laatste vonnis van Rwanda-tribunaal

Het Rwanda-tribunaal in Tanzania heeft gisteren de voormalige Rwandese minister, Augustin Ngirabatware, veroordeeld tot 35 jaar celstraf wegens betrokkenheid bij de genocide in 1994. Hij is schuldig bevonden aan genocide, het aanzetten tot genocide en verkrachting. Ngirabatware is de laatste verdachte die het tribunaal berecht.

Hutu-milities en militairen hebben in honderd dagen, van april tot juni 1994, ruim 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord.

Ngirabatware (55) was minister van Planning in de regering van Hutu-extremisten ten tijde van de genocide. De rechters zeiden dat hij wapens had uitgedeeld bij controleposten, waar Hutu-milities Tutsi’s aanhielden en vermoordden. Hij werd in 2007 opgepakt in Duitsland.

Ngirabatware is de schoonzoon van Félicien Kabuga, de meest gezochte man van Rwanda. Deze zakenman en financier van de Interhamnwe woonde jarenlang in Kenia, waar hij goede relaties onderhield met politici. De VS hebben vijf miljoen dollar tipgeld op zijn hoofd gezet. Kabuga is een van de negen verdachten die nog voortvluchtig zijn.

De zaak tegen Ngirabatware was het laatste proces, al sluit het tribunaal pas in 2014 nadat het zestien hoger beroepszaken zijn afgerond. In afwachting daarvan wordt nu een klein hof open gehouden om de drie meest gezochte verdachten nog te berechten, als ze worden opgepakt. De rapporten over de zes andere voortvluchtige verdachten zijn naar Rwanda gestuurd.

Het Rwanda-tribunaal, dat in 1994 door de Verenigde Naties werd opgericht om de belangrijkste aanstichters van de genocide te verechten was traag en duur. Het tribunaal heeft in achttien jaar 71 zaken afgerond. Tien verdachten werden vrijgesproken en 32 veroordeelden zitten hun straf uit. Die rechtszaken hebben ruim anderhalf miljard dollar gekost. (AP, AFP, BBC)