Kytopia, zakelijk leider Erik Benders

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Nederland, Utrecht, 30-01-2012. Portret van multi-talent, hiphop-orkestleider, muzikant, trompettist Colin Benders, alias Kyteman. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Kytopia, zakelijk leider Erik Benders

Hoe was 2012?

Dynamisch. Binnen Kytopia hadden we een gouden plaat en een uitverkochte tour van The Kyteman Orchestra, prachtige albumreleases van De Avonduren, Bombay Show Pig, Kapok en DJ DNA. Geen middelmaat – zoveel is wel duidelijk.

Hoe wordt 2013?

Ondanks onze tijdelijke huisvesting investeren we in een tijdelijke studio. The Kyteman Orchestra hoopt verder voet aan de grond te krijgen in Duitsland. Geld voor een videoclip is opgehaald via crowdfunding.

Wat wilt u nog gezegd hebben?

Laat de politiek nu niet concluderen dat zijn afbraakbeleid toch een happy end kreeg. Culturele waarde is van een andere grootheid dan economische waarde. De politiek moet (weer) leren houden van cultuurdragers. Spuit het gif uit de oren dat daar door politieke malloten is ingefluisterd.