Kunstcentrum BAK,directeur Maria Hlavajova

Slotaflevering. De 20 cultuurmakers die NRC een jaar lang intensief volgde, voerden in 2012 veel slecht nieuws-gesprekken. Maar ze vierden ook de nodige artistieke triomfen.

‘Wat we dit jaar hebben geleerd? Dat competitie plaats moet maken voor samenwerking.’

Kunstcentrum BAK,directeur Maria Hlavajova

Hoe was 2012?

Een turbulent jaar, met successen als de tentoonstellingen van Christoph Schlingensief en Alexandre Kojève en met onverwachte, onverdiende dieptepunten als gevolg van dubieus politiek experiment. BAK kreeg een aanzienlijke korting op het budget.

Hoe wordt 2013?

Een jaar van ‘niet-hebben’ en ‘niet weten’. De samenleving weet niet in welke richting we moeten gaan, nu maatschappelijke idealen zijn vervangen door economische berekeningen. Kunst heeft het vermogen de wereld anders te verbeelden. BAK wijdt er twee projecten aan: Former West in maart en One World in Relation.”

Wat wilt u nog gezegd hebben?

Als er iets is dat kunstwereld van de dramatische les van 2012 leerde, is het dat we moeten gaan van competitie naar samenwerking.