Kruistocht van Romário tegen Braziliaanse bond

In Brazilië komt een parlementair onderzoek naar corruptie bij de voetbalbond. Oud-speler Romário heeft zijn zin. „Ons belastinggeld wordt verkwist.”

Romário, voormalig stervoetballer en sinds vorig jaar politicus, heeft zijn mitrailleur weer uit de kast gehaald, heet het in de Braziliaanse pers. Om weer het vuur te openen op de Braziliaanse bond die het WK 2014 binnen haalde.

Maar mogelijk schiet hij deze keer raak. Romário is er deze maand in geslaagd genoeg stemmen in het Braziliaanse congres te verzamelen voor een parlementair onderzoek naar mogelijke financiële malversaties van de voetbalbond.

Daarmee krijgt de oud-spits van PSV en FC Barcelona eindelijk zijn zin. Al tijden haalt hij publiekelijk uit naar de CBF (Braziliaanse voetbalbond) en zijn „incompetente bestuurders”. Sinds zijn aantreden in de Braziliaanse hoofdstad Brasília heeft hij regelmatig gevraagd om een parlementair onderzoek naar de financiële handel en wandel van de bond. Meer dan tien jaar geleden was de CBF overigens ook al onderwerp van twee parlementaire enquêtes, onder meer vanwege witwasaffaires.

Nu draait het onder meer om duistere geldstromen afkomstig van een van de hoofdsponsors, TAM, de nationale luchtvaartmaatschappij van Brazilië. TAM heeft een sponsorovereenkomst van 7 miljoen dollar per jaar met de CBF. Maar in oktober van dit jaar onthulde een landelijk dagblad dat het geld van TAM verdwijnt naar rekeningen van schimmige bv’s van een vriend van Ricardo Teixeira, de voormalige voorzitter van de grootste voetbalbond van de wereld.

Teixeira stapte dit voorjaar na 23 jaar op als bondsvoorzitter. Een niet aflatende stroom van steeds luider klinkende beschuldigingen ten aanzien van witwas- en fraudepraktijken waarin hij een rol zou hebben gespeeld, dwong Teixeira alsnog tot vertrek. Eveneens legde hij zijn functie neer als voorzitter van het organiserende comité van het WK 2014.

Toen Teixeira vertrok, twitterde Romário dat de kanker uit de voetbalwereld was verwijderd. Tot zijn grote ergernis ontdekte hij recentelijk dat Teixeira nog steeds als adviseur voor de bond werkt. Daarvoor zou hij jaarlijks 150.000 real, zo’n 60.000 euro, op zijn bankrekening gestort krijgen.

Maar er is nog meer mis bij de voetbalbond, vindt de wereldkampioen van 1994. De bond verkwist volgens hem geld, dat mede ontvangen wordt van de overheid – „ons belastingsgeld” – aan zaken die weinig te maken hebben met Braziliaans voetbal. Daarmee verwijst Romário onder meer naar het snoepreisje van de voetbalbond afgelopen zomer, de zogenoemde ‘vlucht van plezier’, voor alle voorzitters van de deelstaatbonden.

De opvolger van Teixeira, de 80-jarige José Maria Marin, had alle voorzitters van deelstaatbonden met hun partners laten overvliegen naar Londen voor de Olympische Spelen. Reis en verblijf op kosten van de CBF. Ze zaten bovendien in hetzelfde hotel als de Braziliaanse voetbalselectie, die in de finale verloor van Mexico.

Eind vorige maand adviseerde Romário Marin op te stappen als bondsvoorzitter. Samen met zijn vicevoorzitter, Marco Polo Del Nero. De laatste is een verdachte in een ander groot fraudeonderzoek, dat niet gerelateerd is aan de CBF, maar wel zijn naam heeft geschaad. „Hoe kan zo’n man nu nog in dienst blijven van de CBF”, vraagt Romário zich hardop af.

Wat tot nu toe naar buiten is gekomen over de CBF, is volgens Romário het topje van de ijsberg. Tijdens het parlementair onderzoek zal blijken wat er echt verkeerd zit bij het CBF, zo voorspelt Romário. De datum waarop het onderzoek zal starten is nog niet bekend.

    • Philip de Wit