Kortkolom sport

Maradona mogelijk bondscoach van Irak

Rotterdam. De Argentijn Diego Maradona (52) wordt mogelijk bondscoach in Irak. De nationale voetbalbond zou vandaag vergaderen over een aanstelling van de volgens velen beste speler alle tijden. „Diego is erg enthousiast, belt me elke dag. Hij wil wel langer dan zes maanden blijven”, zegt zijn zaakwaarnemer in de Britse krant The Guardian. Maradona is nu adviseur van de club Al Wasl in Dubai. Tussen 2008 en 2010 was hij met weinig succes bondscoach van Argentinië. Na de uitschakeling in de kwartfinales op het WK in Zuid-Afrika moest hij weg. Irak wil zich volgend jaar kwalificeren voor het WK van 2014. Het Aziatische land staat nu derde in een kwalificatiepoule, achter Japan en Australië. Die positie geeft recht op het spelen van play-offs. Irak deed alleen in 1986 mee aan een eindronde. Dat jaar won Argentinië, dankzij een weergaloze Maradona, de wereldtitel in Mexico. (NRC)

Marathonlopers NYC krijgen geld terug

Amsterdam. De hardlopers die zouden deelnemen aan de marathon van New York kunnen hun inschrijfgeld terugkrijgen. Dat heeft de organisatie in de Amerikaanse metropool gisteravond laten weten. De atleten kunnen ook kiezen voor een startbewijs voor de marathon in 2013, 2014 of 2015. Een alternatief is deelname aan de halve marathon, volgend voorjaar in New York. Dan moeten zij wel startgeld betalen. De marathon van New York ging vorige maand niet door als gevolg van de schade van orkaan Sandy, met name op Staten Island waar de start traditioneel plaats vindt. Ruim veertigduizend hardlopers dit najaar zouden deelnemen, van wie zo’n tweeduizend Nederlanders. Het inschrijfgeld was voor buitenlandse deelnemers 347 dollar. Amerikanen betaalden 255 dollar. (Novum/AP)

Kankeroperatie coach Barcelona geslaagd

Amsterdam. De kankeroperatie van Barcelona-trainer Tito Vilanova is goed verlopen. Dat maakte de Catalaanse voetbalclub gisteren bekend. Bij de 44-jarige Vilanova, die waarschijnlijk drie à vier dagen in het ziekenhuis moet blijven, werd dinsdag een gezwel in de bijoorspeekselklier gevonden. Hij ondergaat de komende zes weken bestralingen en chemotherapieën. Vorig najaar werd bij Vilanova al een tumor in de speekselklier verwijderd. De toenmalige assistent werd na enkele behandelweken genezen verklaard en hervatte zijn werk. (Novum)

Geen ijshockeyduels NHL tot half januari

Amsterdam. De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft alle wedstrijden tot 14 januari geschrapt. Door de beslissing zijn dit seizoen 625 wedstrijden afgelast. Vorige week werd al besloten dit kalenderjaar niet meer te beginnen. De NHL had op 11 oktober van start moeten gaan, maar spelers en teameigenaren ruziën nog altijd over een verdeling van de inkomsten. De vele onderhandelingen hebben vooralsnog niet tot een oplossing geleid. In 2004 ging het hele seizoen niet door. Volgens een NHL-bestuurder is de kans klein dat het seizoen nog gered kan worden als er half januari geen akkoord is. (Novum/AP)