Kortkolom buitenland

Chodorkovski en zijn kompaan eerder vrij

Moskou. Michail Chodorkovski en zijn financiële rechterhand Platon Lebedev worden al in 2014 en niet in 2016 vrijgelaten. Een rechtbank in Moskou heeft hun straf gisteren teruggebracht tot elf jaar cel. Beiden werden in 2003 gearresteerd en later veroordeeld, eerst wegens belastingfraude en daarna weg ens verduistering. Hoewel president Poetin het gisteren weer ontkende, rees het vermoeden dat ze werden aangepakt omdat ze zich mengden in de politiek. (NRC)

Nieuwe minister in Praag oorzaak crisis

Praag. Amper één week minister van Defensie en de Tsjechische liberale politica Katarina Peake heeft al een crisis in de minderheidsregering van premier Petr Necas veroorzaakt. Peake, vorige week geïnstalleerd, werd gisteren door Necas uit haar functie ontheven omdat ze zonder zijn fiat een ambtenaar had ontslagen. Peake roept haar partijgenoten nu nop om na het kerstreces ook op te stappen. (Reuters)

Iraakse president na beroerte in Duitsland

Bagdad. De Iraakse president Jalal Talabani is gisteren naar Duitsland overgebracht voor behandeling na een zware beroerte. Volgens zijn woordvoerder is zijn toestand gestabiliseerd maar kan hij niet spreken. De shi’itische vicepresident Khudier al-Khuzaie neemt voor de Koerdische president waar. Irak had drie vicepresidenten, maar een is vorig jaar afgetreden en de derde, de sunniet Tariq Hashemi, is gevlucht nadat hij van terrorisme was beschuldigd. Hij is bij verstek ter dood veroordeeld. (AP)

Urinerende militair VS veroordeeld

Washington. Een Amerikaanse onderofficier die had geürineerd op de lijken van gesneuvelde Talibaan-strijders en die zich daarbij had laten filmen is gisteren door een krijgsraad in North Carolina veroordeeld tot een degradatie en een korting op zijn salaris van 500 dollar voor een maand. Het incident deed zich in de Afghaanse provincie Helmand voor in juli 2011 en kwam begin dit jaar in de openbaarheid. (Reuters)

Boot zinkt voor kust van Somalië: 55 doden

Nairobi. 55 mensen zijn vermoedelijk verdronken nadat een boot is gekapseisd voor de kust van Somalië. De overvolle boot was op weg van van Somalië naar Jemen en kwam vijftien minuten na vertrek al in de problemen. Tienduizenden mensen maken elk jaar de oversteek, vaak in overvolle boten die niet zeewaardig zijn. Dit jaar zijn al 95 mensen vermist of verdronken. (AP)