Kortkolom binnenland

Kamer steunt sturen Patriots naar Turkije

Den Haag. De Tweede Kamer heeft vannacht in grote meerderheid ingestemd met het sturen van Patriot-afweerraketten naar Turkije. Deze zijn bedoeld om bewoners van het grensgebied met Syrië te beschermen tegen raketten uit dat land. Tegen de missie stemden alleen SP en PVV. De SP vreest dat de Patriots zullen leiden tot escalatie van de strijd in Syrië. De PVV vindt niet dat „het islamitische regime” van de Turkse premier Erdogan gesteund mag worden. Met de raketten gaan zo’n 360 Nederlandse militairen mee naar Turkije. (NRC)

Buitenboys en Nieuw Sloten treffen elkaar

Amsterdam. De voetbalclubs Buitenboys en Nieuw Sloten spelen na de winterstop weer wedstrijden tegen elkaar. Dat hebben de besturen van de clubs gisteravond besloten tijdens hun eerste ontmoeting na de mishandeling van een grensrechter van Buitenboys, die daarna overleed. Bij het incident waren spelers van de B1 van Nieuw Sloten betrokken. Dit team is inmiddels uit de competitie gezet. Een ander jeugdteam van de Amsterdamse club, de C1, speelt eveneens competitie tegen het Almeerse Buitenboys. De besturen van beide verenigingen zullen het duel van deze teams na de winterstop bijwonen. (NRC)

Huygenscollege pakt leerlingoverlast aan

Amsterdam. Het Amsterdamse Huygenscollege gaat met gemeente en politie samenwerken om de overlast van leerlingen in de buurt te verminderen. Direct na de kerstvakantie, melden school en gemeente, inventariseren ze met leerplichtambtenaren en politie wat daarvoor nodig is. „Als blijkt dat de inzet van een schoolveiligheidsteam nodig is, dan stemt de school hiermee in.” Met een schoolveiligheidsteam komen agenten en leerplichtambtenaren in school. Gisteren werd bekend dat leerlingen van de vmbo-school in Amsterdam-West veel overlast veroorzaken. Buurtbewoners rapporteerden incidenten waarbij leerlingen mensen op straat aanvielen en mishandelden. (NRC)