Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

KNVB: meteen gele kaart bij protest tegen scheids

Protest tegen scheidsrechter? Dan meteen geel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
Protest tegen scheidsrechter? Dan meteen geel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen Protest tegen scheidsrechter? Dan meteen geel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Spelers in het betaald voetbal die protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter krijgen voortaan direct geel. Alleen de aanvoerder mag om opheldering vragen waarom een scheidsrechter een bepaalde beslissing heeft genomen. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt.

Daarmee wordt invulling gegeven aan het eerder deze week besproken strenger handhaven van de bestaande regels.

Ook op de trainers wordt voortaan strenger gelet. Zij mogen in hun instructiezone slechts hun spelers coachen. Op- of aanmerkingen op de leiding levert een waarschuwing. Een tweede waarschuwing in een wedstrijd betekent dat de trainers op de tribune plaats moeten nemen.

Woensdag sprak de KNVB al met afgevaardigden van de Eredivisie, Eerste Divisie, spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden. Zij ondertekenden vandaag allemaal het vandaag verstuurde handvest.

De strengere regels volgen drie weken na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten hem tot tweemaal toe hadden geslagen en geschopt na een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. Zeven jongens zitten vast op verdenking van mishandeling.

Alle clubs moeten gedragscode opnieuw ondertekenen

Alle clubs moeten de in 2007 opgestelde gedragscode betaald voetbal opnieuw ondertekenen. De aanvoerder, hoofdtrainer en directeur van de 36 profclubs moeten dat doen. Daardoor wordt ook strenger op een reeks misdragingen gelet zoals onsportief gedrag en het niet of onvoldoende optreden tegen misdragingen door fans.

Ook commentaar op de leiding in de media is uit den boze. De precieze strafmaten voor de vergrijpen, die zo veel mogelijk in schorsingen worden opgelegd, moeten nog worden besproken.