KNMI waarschuwt voor ijzel in het noorden - code oranje

Amsterdam/27122000. Mist, ijzel en sneeuw: weggebruikers in Nederland hadden en hebben woensdag te maken met winterse omstandigheden. Op de a4 bij Amsterdam wordt het verkeer geadviseerd om langzamer te rijden. ANP-Foto Cor Mulder.
Amsterdam/27122000. Mist, ijzel en sneeuw: weggebruikers in Nederland hadden en hebben woensdag te maken met winterse omstandigheden. Op de a4 bij Amsterdam wordt het verkeer geadviseerd om langzamer te rijden. ANP-Foto Cor Mulder. Het KNMI waarschuwt voor gladheid door ijzel in de noordelijke provincies. Foto ANP / Cor Mulder

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het noorden van het land. In Friesland, Groningen en Drenthe is op grote schaal sprake van gladheid door ijzel.

Het KNMI heeft daarom even na 22.00 uur een zogenoemde code oranje afgekondigd. Voor de overige provincies is vanavond geen waarschuwing afgegeven. Het weerinstituut verwacht dat de problemen in Friesland en Drenthe tot het middaguur morgen aanhouden. In Groningen is de gladheid morgen vanaf 09.00 uur vermoedelijk voorbij. Code oranje is de op een na hoogste code. Bij code rood geeft het KNMI een weeralarm af. Op de A7 bij het Groningse Scheemda vond vanavond volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) een aanrijding plaats door ijzel. Sneeuw, hagel en een lage temperatuur van het wegdek zorgden volgens de VID voor een ‘spiegelgladde weg’ waardoor auto’s van de weg raakten. Een bestuurder van een auto raakte de macht over het stuur kwijt en kwam tegen de geleiderail. De wagen schoot vervolgens de weg over en kwam aan de andere kant tegen de geleiderail tot stilstand. Een achteropkomende auto kon niet meer uitwijken en botste er achterop. Of iemand gewond is geraakt, is nog onduidelijk. De VID waarschuwt weggebruikers op te passen voor gladheid.

Bron KNMIBron KNMI

    • Marije Willems