Kabinet staat mobiel cameratoezicht toe tegen overlast

Gemeenten mogen binnenkort mobiele camera’s inzetten om de openbare orde te bewaken. De camera’s moeten overlast van hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers tegengaan. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, waar de ministerraad vandaag mee instemde.

Gemeenten mogen binnenkort mobiele camera's inzetten om de openbare orde te bewaken. Foto ANP / Phil Horvat

Gemeenten mogen binnenkort mobiele camera’s inzetten om de openbare orde te bewaken. De camera’s moeten overlast van hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers tegengaan. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, waar de ministerraad volgens persdienst Novum vandaag mee instemde.

Nu mogen alleen vaste camera’s worden geplaatst, die zijn bedoeld voor langdurig toezicht. Bij tijdelijke problemen zijn mobiele camera’s echter beter inzetbaar en effectiever, is de gedachte.

Mobiele camera’s kunnen naar verschillende locaties meeverhuizen. Ze werken op een accu en zijn op afstand te besturen. Zo kunnen bijvoorbeeld groepjes jongeren gevolgd kunnen worden.

Daarbij levert het flexibele cameratoezicht tijdswinst op, omdat bij verplaatsing van de camera geen langdurige procedures nodig zijn. De mobiele camera’s mogen alleen worden ingezet om de openbare orde te handhaven. Borden moeten het publiek informeren over de aanwezigheid van camera’s.

De gemeente Amsterdam maakte in november ook al bekend mobiel cameratoezicht in te willen zetten om overtredingen in de openbare ruimte tegen te gaan. Met de camera’s konden zo onder meer hangjongeren en vuildumpers in de gaten worden gehouden. Amsterdam wilde zo ernstige leefbaarheidsproblemen aanpakken en “verloedering” in wijken tegengaan.

    • Anouk van Kampen