John Kerry volgt Hillary Clinton op

Sen. John Kerry, D-Mass., left, talks with Rep. Fred Upton, R-Mich., in Statuary Hall on Capitol Hill, Thursday, Dec. 20, 2012 in Washington. (AP Photo/Alex Brandon) John Kerry gisteren in de wandelgangen van Capitol Hill. Foto AP / Alex Brandon

President Obama zal John Kerry vandaag voordragen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse regering.

Senator John Kerry (69), de ervaren voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken en oud-presidentskandidaat, gold als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Hillary Clinton.

‘Republikeinen hun zin’

Met de keuze voor Kerry krijgen de Republikeinen hun zin, schreef onze correspondent Guus Valk eerder in NRC:

Kerry, presidentskandidaat in 2004 namens de Democraten, hield tijdens de Democratische conventie afgelopen zomer nog een vurig betoog tegen Mitt Romney. Maar hij kan deals sluiten met conservatieven, iets wat van Susan Rice niet werd verwacht.

Vorige week trok Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, haar kandidatuur om Clinton op te volgen in. Ook zij werd gezien als een belangrijke kanshebber, maar de Republikeinen vinden haar ideeën over buitenlandse politiek te progressief.

‘Obama speelde spel van geven en nemen’

Obama steunde haar aanvankelijk voluit, maar was de afgelopen paar weken opvallend stil over Rice, aldus Valk, die aangeeft dat ook andere belangen bij Obama meespelen:

Hij speelt een spel van geven en nemen met de Republikeinen, die hij nodig heeft om een compromis te bereiken over de fiscal cliff, de naderende begrotingsafgrond. De terugtrekking van Rice kwam hem daarom goed uit. Haar benoeming zou zeker een prijs hebben gehad.

    • Marije Willems